Olaf Streutker.
Olaf Streutker. Foto: Bastiaan Miché

‘Ontzettend verdrietig, ik voel me machteloos’

Natuurlijk kwam tijdens het wekelijkse overleg van de Hilversumse CDA-fractie maandagavond ook het uitlekken van de kritische memo van inmiddels oud CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt ter sprake. “De emoties waren verschillend. Sommigen zijn boos, ik ben zelf vooral verdrietig.”

Dat zegt fractievoorzitter Olaf Streutker dinsdagmiddag als bekend is dat een extra partijcongres, naar aanleiding van alle gebeurtenissen, op de agenda komt te staan. Waarschijnlijk ergens in september De Hilversummer wil vooral benadrukken dat de hele kwestie een landelijke is en er in Hilversum een ‘lokale fractie’ is. En binnen die lokale fractie is de situatie ‘stabiel’, aldus Streutker, en probeert men vanuit de eigen waarden het goede voorbeeld te geven.

Maar natuurlijk weet ook Streutker dat de gehele Haagse kwestie gevolgen heeft voor al die lokale afdelingen van de christendemocraten en dus ook voor zijn eigen club. “Wat zo verdrietig en pijnlijk aan de hele situatie is, is dat we er niet in slagen om het goede verhaal te vertellen. Maar eigenlijk is wat Pieter Omtzigt heeft gedaan hartstikke goed: kritisch blijven op de overheid en blijven doorvragen. Dingen aan de kaak stellen en binnen ‘je eigen familie’ bespreekbaar maken is juist iets goeds. Hij onderschat alleen het risico dat dit (het uitlekken van de memo, red.) kan gebeuren.”

‘In Den Haag realiseren zij zich niet dat wat er nu gebeurt uitstraalt op alle CDA’ers in het land’

Zich schamen doet Streutker zich niet voor de hele affaire, misschien voor het landelijke deel. Hij blijft in ieder wel zeggen dat hij CDA’er is. De Hilversummer staat immers nog altijd voor de volle 100 procent achter de grondbeginselen van de partij. Het verschil met al die lokale afdelingen is volgens mogelijk dat er in de Hofstad net iets meer ‘opportunisme’ is. “Maar ik ben wel ontzettend verdrietig. Ik voel me machteloos. Niemand wil dit en toch gebeurt het. In Den Haag realiseren zij zich niet dat wat er nu gebeurt uitstraalt op alle CDA’ers in het land. De overgrote meerderheid van de CDA-achterban in het land zijn welwillende mensen die de olie in de samenleving zijn. Die zetten zich in als vrijwilligers en willen de samenleving beter maken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De fractie van de Hilversumse christendemocraten. Foto: CDA Hilversum

Dat dit extra partijcongres er komt, noemt Streutker een goede zaak. Een grondige analyse vanuit het partijbestuur moet er volgens de Hilversummer - nu dik zeven jaar raadslid - zeker komen. “Wat er nu gebeurt, is CDA-onwaardig, terwijl wij heel veel te bieden hebben. Maar we slagen er niet in om dat voor een goed daglicht te krijgen. En wat er nu gaande is, is niet CDA. Het komt vanuit een aantal dissonanten. Daar distantieer ik mij volledig van.” Zeker is ook dat Streutker dat congres zal bezoeken. “Dit raakt zo wie wij zijn. Dan ga ik niet aan de zijlijn zitten.”

Om hen heen ziet en spreekt Streutker in ieder geval genoeg mensen die wel het verschil zien tussen de landelijke en lokale tak van de partij en dus ook zien wat de Hilversumse fractie doet voor Hilversum. Als voorbeelden noemt het raadslid het zoeken van verbindingen en de inzet voor het sociaal domein. Op die manier hoopt Streutker dat zijn fractie zich - met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar - aan alle Hilversummers kan laten gelden als lokale partij. 

Veel invloed

In de gemeenteraad bezet het CDA nu 4 van de 37 raadszetels. Streutker hoopt uiteraard dat dit er na maart 2022 meer zijn, maar beseft ook dat landelijke peilingen veel invloed hebben op lokale gemeenteraadsverkiezingen. “En dan helpt wat er nu speelt niet. Wat er nu landelijk gebeurt, is voor onszelf ook heel vervelend. Plaatselijk moeten we ons best doen om te laten zien wie we zijn. Wij zijn het CDA Hilversum. Dat laatste, ‘Hilversum’ dus, gebruiken wij ook consequent.”

Op de eigen website schrijft het CDA Hilversum onder meer dat nu zichtbaarder is dan ooit dat de partijtop zich de afgelopen tijd te weinig heeft laten leiden door het christendemocratisch gedachtegoed, maar vooral gedreven werd door de waan van de dag, marketingbureaus, opiniepeilingen en spindoctors. “Onze partijtop zal rekenschap moeten afleggen, zich ondergeschikt maken aan en vooral luisteren naar de leden die samen het CDA vormen. Er zal ruimte moeten worden gemaakt voor een nieuwe generatie die in het hele land klaar staat en niets liever wil dan terug naar de kern van de christendemocratie. Wij geloven en zien ook bevestigd in alle reacties van binnen en buiten de partij door het hele land, dat er wel degelijk een toekomst is voor ons gedachtegoed!”

Afbeelding