Commer C-510 is uitde verstopte vitrine.
Commer C-510 is uitde verstopte vitrine. Foto: Gooi en Eembode

Verstopte ‘Nachtwacht' Beeld en Geluid uit hok gehesen

Een spectaculair beeld in de tuin van Beeld en Geluid maandagmiddag. Daar werd de zogenoemde Commer C-510 uit het glazen huis gehesen.

HILVERSUM Op de voor hem typisch zo bekende wijze spreekt directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer maandagmiddag enkele medewerkers toe. Ook zij willen zien hoe de Commer C-510, een van de oudste reportagewagens van de Nederlandse televisiejournalistiek, uit het glazen hok wordt gehesen.

De directeur spreekt van een historisch moment. “Dit is de Nachtwacht van Beeld en Geluid en het voorbeeld van hoe Nederland toen vooruitliep op televisiegebied.” Toen is eind jaren vijftig. De vierwieler werd in 1958 gebouwd en was in 1959 het pronkstuk van de Auto-Rai. Tot 1972 deed ‘reportagewagen nr. 9’ nog dienst voor de Nederlandse Televisie Stichting (NTS).
Dankzij dit voertuig was het mogelijk om live uit te zenden. De wagen bood met zijn afmetingen (10 bij 2.35 bij 3,5 meter) namelijk ruimte voor alle benodigde apparatuur én alle medewerkers beeldtechniek en regie. Bovendien kon de cabine op locatie als commentaarcel dienen. Zo kon de Commer worden ingezet voor speciale liveregistraties van programma’s op locatie zoals het amusementsprogramma Zaterdagavondakkoorden van KRO-producent Jos van der Valk. Alle beelden stroomden direct vanuit de Commer de Nederlandse huiskamers binnen.
De afgelopen tien jaar diende de wagen als museumobject en stond in de toch wat verstopte vitrine op de hoek van de Sumatralaan en Insulindelaan. Opvallen deed de Commer echter allesbehalve. Dat kwam ook door het donkere, zoals Van Nispen omschrijft, ‘zon- en kijkwerende glas’. “Vanaf dag één dat ik hier kwam, dacht ik dat het niet zo kon zijn dat deze parel hier zo staat. Dat is echt ‘commer en kwel’. Voor iedereen hier is dit onze cum laude geslaagde huislieveling.”
De vernieuwing binnen Beeld en Geluid - het museum is momenteel dicht vanwege een verbouwing - werd gezien als mooie aanleiding om het voertuig weg te halen uit de vitrine (die later dit jaar ook verdwijnt) en tijdelijk op te slaan in een loods aan de Diepeweg. Waar de Commer straks terugkomt, is nog de grote vraag. Zeker, aldus de directeur, is dat hij in Hilversum blijft. Dat dan weer wel. Gedacht wordt aan een plekje op de Gooische Brink/Kerkbrink of eventueel het Stationsplein. Probleem, voor zover daar sprake van is, is echter wel dat de wagen wordt gezien als ‘museumstuk’ en dus niet zomaar ergens buiten kan staan.
De hijsklus, uitgevoerd door hetzelfde bedrijf dat de wagen in de vitrine plaatste, is het einde van een toch al best bewogen dag voor het museum. Al vroeg in de ochtend is namelijk de Dolly, een oude televisiecamera, uit het museum getakeld. Het toch best imposante apparaat heeft nu een plek op het voorplein in het atrium van Beeld en Geluid. Via het raam kunnen bezoekers de camera zien.

Zie op gooieneembode.nl/extra: Verhalen delen en games maken in nieuwe Beeld en Geluid; ook plannen voor festivals