'Raad kon niet veel meer doen na aanmelding'

Vervolg van de voorpagina

“De gemeenteraad werd een dag na de feitelijke aanmelding hierover in een geheime vergadering geïnformeerd en kon daarmee niet veel (meer) doen. De raad heeft deze gang van zaken eerst ook geaccepteerd”, concludeert de rekenkamer na het onderzoek naar de aanmelding van het Hilversumse sleutelgebied bij de MRA, dat zij in opdracht van de raad heeft uitgevoerd.

“Pas nadat via de MRA naar buiten kwam dat Mediacentrum Hilversum als sleutelgebied werd aangemerkt en dat dit de bouw van circa tienduizend woningen in Hilversum zou kunnen betekenen, ontstond een stevige discussie hierover met het college. Daarbij bleef er tussen de raad en het college veel onduidelijk. Zo was er geen gedeeld beeld over het bestuurlijk gewicht en status van een sleutelgebied en over wat precies de consequenties zijn voor Hilversum van aan- en afmelding van Mediacentrum Hilversum als sleutelgebied”, is er verder te lezen.

B&W hebben altijd verklaard dat de aanmelding onder grote druk is gerealiseerd. Volgens de rekenkamer was de ontwikkeling al veel langer onderwerp van gesprek in het raadhuis. “De aanmelding is volgens ons dan ook niet uit de lucht komen vallen. Ook heeft het aanmeldproces het lopende participatietraject met de lokale samenleving rondom de ontwikkeling van een omgevingsvisie verstoord, met veel weerstand in de lokale samenleving als gevolg”, aldus het onafhankelijke orgaan. Verder constateert de rekenkamer dat raad en college onvoldoende in staat waren om het tij te keren.


Nu negen tips over brand

HILVERSUM Het politieonderzoek naar de aangestoken brand van eind mei in een woning aan de Hilversumse Lutherhof, waarbij de twee bewoners overleden, is nog in volle gang. Inmiddels heeft de politie negen tips ontvangen.

Of daar de gouden tip tussen zit, is niet duidelijk. Ook geeft een politiewoordvoerder in verband met het lopende onderzoek geen antwoord op de vraag of er een verband is tussen de eerdere pesterijen richting het stel, de 48-jarige Vanessa Vos en 49-jarige Marco Witkamp, en de fatale brand.