De brandweer was wel snel klaar.
De brandweer was wel snel klaar. Foto: Bastiaan Miché

Ravage door ontploffing purschuimbom

HILVERSUM Omwonenden van de Mauritslaan schrokken afgelopen week wakker na een harde knal. Wat bleek: onder een geparkeerde auto was een wit-blauwe winkeltas met daarin purschuimbussen gelegd en tot ontploffing gebracht.

Ook voor de politie is het nog altijd de grote vraag wie er achter deze enorme knal zit. Het incident vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag rond 1.50 uur. De betreffende auto vloog vervolgens in brand en ook andere voertuigen raakten beschadigd. Buurtbewoner Frits Nauta was er als eerste bij en bluste de vlammetjes die onder de auto ontstonden. "Ik lag in bed nog even te puzzelen toen ik de knal hoorde en vervolgens een heel groot lichtschijnsel zag”, zei hij de volgende dag. "De vlammen waren zo hoog als de bomen hier, echt wel vijf of zes meter. Dat werd wel snel kleiner.”

De brandweer maakte het karwei uiteindelijk af. "De melding - een harde knal - was spectaculairder dan de brand zelf”, aldus een brandweerwoordvoerder. "In een half uurtje waren we klaar.”
De schade op de weg en in enkele tuinen was de volgende dag nog wel enorm. Over de hele weg lag een grote hoeveelheid purschuim en waren stukken van purschuimbussen en de genoemde tas te vinden. Ook het voertuig dat achter de brandende auto stond, zat onder het purschuim. Een van de buurtbewoners die ook wakker werd van de harde knal was Shiva de Winter. "Ik zat meteen rechtop in bed”, vertelt hij. "Meteen was duidelijk dat dit niet goed was. Toen ik keek zag ik een grote rookwolk en ging ik er snel naartoe. Dit was duidelijk geen vuurwerk. Echt, het was best een klap.”
Ondertussen is het ook voor de bewoners gissen naar het motief. Wel gaan er geruchten over een wraakactie. De politie laat dinsdag weten nog geen duidelijk signalement van de mogelijke dader te hebben. Over een wraakactie wordt niks gezegd. Wel is er kort voor de ontploffing een donkere stationwagen in de straat waargenomen. De bestuurder daarvan heeft mogelijk iets gezien óf is zelf betrokken bij de vernieling.

Zie gooieneembode.nl/extra, ‘Alleen de parkeermeter is schoongemaakt'