Gerard Wouterson, Renske Schriemer en Gerard Kuipers.
Gerard Wouterson, Renske Schriemer en Gerard Kuipers. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

De stemmen op de
Gijsbrecht zijn geteld

De stemming was door de coronamaatregelen wat later dan aanvankelijk de bedoeling was, maar nu de stemmen zijn geteld, is duidelijk dat de Bedrijven Investeringszone (BIZ) in het winkelgebied van de Gijsbrecht van Amstelstraat met vijf jaar wordt verlengd. Daarbij komt de nieuwe, tweede BIZ voor pandeigenaren.

Vrijdagmiddag hieven voorzitter/gebiedsmanager Renske Schriemer namens de ondernemers, voorzitter Gerard Wouterson namens de pandeigenaren en economiewethouder Gerard Kuipers het glas op de goede uitslag. Een BIZ is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers samen vijf jaar lang investeren in het aantrekkelijker, bekender en veiliger maken van hun gebied. Nu er ook een BIZ is vanuit de pandeigenaren hopen alle betrokkenen daarin nog grotere stappen te maken. Zo is er vooral de wens om van de winkelstraat écht een winkelstraat te maken, waarin de auto ‘te gast is’. 

Eigenlijk had de stemronde al eind vorig/begin dit jaar moeten plaatsvinden. De lockdown echter gooide roet in het eten. Tussen 17 mei en 11 juni konden gebruikers en eigenaren van panden in winkelgebied de Gijsbrecht van Amstelstraat alsnog hun stem uitbrengen voor het instellen de BIZ-regeling voor de komende vijf jaar (2021-2025). De uitslag voor beide draagvlakmetingen is positief. Meer dan de helft van de heffingsplichtingen heeft gestemd en daarvan is meer dan 67 procent vóór instelling van die BIZ. Bij de gebruikers brachten 97 ondernemers hun stem uit; 86 procent stemde positief. Bij de eigenaren kwamen 96 stemmen binnen, waarvan 79 procent positief.

‘De afgelopen jaren hebben we met elkaar flink geïnvesteerd in het winkelgebied, dat werpt zijn vruchten af’

De ondernemers in winkelgebied De Gijsbrecht werken al ruim tien jaar samen in zo’n Bedrijveninvesteringszone om het gebied te versterken. Daarbij investeren ze in promotie, de website en sociale media, een online shop-platform, evenementen maar ook vergroening, feestverlichting en de verbetering van het verblijfsklimaat in de vorm van een herinrichting. “De afgelopen jaren hebben we met elkaar flink geïnvesteerd in het winkelgebied, dat werpt zijn vruchten af”, aldus Schriemer. “Belangrijk, zeker nu door corona winkelgebieden met grote uitdagingen te maken hebben gekregen. Samen met de nieuwe BIZ voor pandeigenaren kunnen we in de toekomst nog sterker en professioneler werken aan ons mooie winkelgebied.”

Nieuw is dus de BIZ voor pandeigaren, zij stemden dit jaar voor het eerst voor het instellen van de BIZ Vastgoed De Gijsbrecht. Daarmee investeren vanaf nu niet alleen de ondernemers maar dus ook de pandeigenaren in de versterking van het winkelgebied. Een mijlpaal, noemen ze het op De Gijsbrecht, dat niet alleen de winkeliers investeren in een economisch gezond, gezellig en toekomstbestendig winkelgebied, maar dat ook de pandeigenaren vanaf nu hun steentje bijdragen.

Omarmd

De pandeigenaren hebben daarbij de visie van de ondernemers, ‘De Ideale Gijsbrecht, dorps en duurzaam hart van Zuid’, omarmd maar richten zich ook op typische eigenarenonderwerpen, zoals vergunningen en de parkeernorm. De beide BIZ-en zijn van plan om naast het behartigen van de eigen belangen intensief en professioneel samen te werken aan gemeenschappelijke doelen. “Als eigenaren kiezen we met de BIZ voor verhuurbestendig onroerend goed en een duurzame toekomst voor De Gijsbrecht’, aldus voorzitter van de BIZ voor eigenaren, Gerard Wouterson. 

In 2010 hoorde de BIZ Ondernemers Gijsbrecht bij de eerste BIZ-en van Nederland. Inmiddels zijn er zo’n driehonderd in Nederland, waarvan enkele tientallen BIZ-en voor pandeigenaren. De activiteiten van de BIZ zijn geen vervanging maar een aanvulling op de inspanning van de gemeente. Ook zijn beide BIZ-en een volwaardige (gespreks)partner voor de gemeente, die uitvoering van de wettelijke BIZ-regeling ondersteunt. 

Blijven verbeteren

Economiewethouder Gerard Kuipers reageert verheugd op de uitslag van de stemmingen en ziet hiermee de BIZ-en als serieuze gesprekspartner: “Samenwerking is belangrijk om een winkelgebied te blijven verbeteren. Dat zit bij de Gijsbrecht wel goed. Het initiatief van de BIZ laat dit ook weer zien. De BIZ is een instrument om deze samenwerking goed te regelen. Ik ben dan ook blij dat de gebruikers en eigenaren van de panden op de Gijsbrecht van Amstel-straat de meerwaarde hiervan inzien en de handschoen hebben opgepakt om weer met de BIZ aan de slag te gaan.”