Sinds 20 mei staat er een slimme regenton in de Kwekerij; een van de succesfactoren volgens het college.
Sinds 20 mei staat er een slimme regenton in de Kwekerij; een van de succesfactoren volgens het college. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Succes van de Kwekerij niet meetbaar in targets

Wat maakt de Kwekerij nou tot een succes? De terloopse opmerking van wethouder Arno Scheepers in een persbericht was aanleiding voor Hart voor Hilversum om die vraag hardop te stellen aan de portefeuillehouder Stationsplein. Wat blijkt dat het meer een gevoel is. Vooraf zijn er geen targets gesteld.

Medio mei kwam de gemeente met het bericht naar buiten dat zij op zoek is naar een nieuwe tijdelijke locatie voor de vorig jaar zomer geopende broedplaats en het bijbehorende stadsparkje voor station Hilversum. Met de eerste werkzaamheden op komst voor een nieuw Stationsplein zit de tijd er bijna op. Omdat de Kwekerij in het raadhuis als een succes wordt ervaren, is nu het plan deze te verhuizen naar een locatie elders. In het persbericht werd het Oosterspoorplein als serieuze optie genoemd.

Hart voor Hilversummer Michiel Eerenberg wilde van het college van burgemeester en wethouders (B&W) graag horen wat dat succes dan is. Is de opzet wel geslaagd? Heeft corona niet heel veel roet in het spreekwoordelijke eten gegooid en hoe heeft de gemeente dat geclaimde succes dan gemeten? 

Gelukt

In de antwoorden op zijn artikel 41-vragen blijkt dat er van tevoren geen doelstellingen zijn bepaald. Het voornaamste doel van de Kwekerij, een initiatief van Scheepers en toenmalig wethouder Wimar Jaeger, was om het braakliggend terrein voor het station te verlevendigen. “Dat is gelukt”, stelt het college. “Mensen maken gebruik van de voorzieningen van de drie lokale ondernemers en er zijn ook mensen die alleen gebruik maken van het parkje.”

Een klein jaar is de Kwekerij nu in Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes opende deze tijdelijke plek officieel op 27 augustus 2020. Dat was midden in de coronacrisis. Ondanks de maatregelen hebben de ondernemers een succes gemaakt van deze broedplaats, zo meldt het college. Zij hebben diverse, kleinschalige en coronaproof activiteiten verzorgd, waaronder een cello-sessie van het Metropole Orkest, een kwekerij voor kinderen en inmiddels staat er sinds vrijdag 20 mei een slimme regenton (zie foto). Dat zijn enkele voorbeelden die B&W nu aanhalen. 

En buiten Hilversum was er eveneens positieve aandacht voor deze tijdelijke Hilversumse broedplaats annex stadsparkje. Daarmee doelt het college op de nominatie voor de Arie Keppler Prijs 2020. Deze prijs heeft als doel om beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed met een voorbeeldfunctie voor het voetlicht te brengen. De Kwekerij viel uiteindelijk niet in de prijzen. 

Prijzenpakker

Maar wat zegt een award eigenlijk? Vergeet niet dat het Oosterspoorplein in het verleden zelfs twee prijzen in de wacht heeft gesleept voor het ontwerp. Inmiddels is er toch een compleet andere kijk gekomen op deze ‘prijzenpakker’ en zijn de gemeente en omwonenden nu met elkaar in gesprek om het plein aan te pakken. Dat gebeurt met het oog op het vernieuwen van het stationsgebied. 

De kans is levensgroot dat het onderkomen van Hilversum Marketing, beter bekend als de zwarte doos, mee verhuist. Dat neemt de gemeente in ieder geval mee in het onderzoek. “Bij voorkeur worden de Kwekerij en het paviljoen bij elkaar gehouden en als één gezien, net als het omliggende groen. Indien de Kwekerij naar het Oosterspoorplein verhuist, zal het paviljoen mee verhuizen en onderdeel zijn van de Kwekerij.

‘Wij zien de Kwekerij als goede investering voor het stationsgebied en de rest van Hilversum’

Voor deze verplaatsing heeft de gemeente 150.000 euro gereserveerd. Dat bedrag is onlangs opgenomen in de Kadernota. Maar het is nog onduidelijk wat de precieze kosten zijn. Dat is namelijk afhankelijk van de locatie. Pas als de nieuwe, tijdelijke plek bekend is, kan de gemeente een gedetailleerd kostenplaatje gaan maken. De huidige broedplaats heeft de gemeente ongeveer 100.000 euro gekost. Dit zijn kosten die gemaakt zijn voor het houten grid, het groen en de uren vanuit de gemeente. “Wij zien de Kwekerij als goede investering voor het stationsgebied en de rest van Hilversum.”

Momenteel loopt het onderzoek naar de nieuwe, tijdelijke locatie. Na de zomer moet dit zijn afgerond en dan kan het traject beginnen met vergunningen, aanleg van nutsvoorzieningen en het gereed maken van het terrein. De verplaatsing van de Kwekerij is bedacht in het eerste kwartaal van 2022. En uiteraard, zo geeft het college desgevraagd aan, spreekt de gemeente met omwonenden als het gaat over de plek voor deze broedplaats. Zo is de gemeente al in gesprek met bewoners van 1221 over een tijdelijke invulling. Dit zit nog in de opstartfase, aldus B&W, maar bemerken zij enthousiasme uit de wijk om mee te denken.