Anderhalve meter moet de fietstunnel eigenlijk breder worden, maar dat kost een vermogen.
Anderhalve meter moet de fietstunnel eigenlijk breder worden, maar dat kost een vermogen. Foto: Bastiaan Miché

Verbreding van fietstunnel vanwege kosten geen optie

Verbreden zorgt voor een betere verbinding en sociale veiligheid, maar dat gaat niet gebeuren. Deze optie voor de fietstunnel kost een vermogen.

HILVERSUM In het licht van een betere verbinding tussen het centrum en Hilversum-Oost zou de fietstunnel breder moeten zijn dan die nu is. Alles wijst erop dat dit toch niet gaat gebeuren, ook al zou dit volgens de richtlijn wel moeten. Dat heeft alles te maken met een torenhoog prijskaartje.

Iedere tien centimeter kost de gemeente omgerekend een miljoen euro. De rekening om de fietstunnel in totaal anderhalve meter te verbreden, bedraagt minstens 15 miljoen euro. Dat maakt het veel te duur, zo is te lezen in de brief Afronding vervolgstappen onderzoek verbinding Oost Centrum, die het college van burgemeester en wethouders (B&W) verstuurd heeft. Daarom kiest het college liever voor andere opties die eveneens voor een meer aantrekkelijke verbinding zorgen, al is de verbreding wel onderdeel van het nieuwe bestemmingsplan Stationsgebied 2020, waar het merendeel van de raad vorig jaar oktober mee instemde.

Even kort terug naar waar dit vandaan komt. Onderzoeksbureau Goudappel en Coffeng heeft ook onderzoek gedaan naar de fietstunnel en hoe die aantrekkelijker is te maken en tegelijkertijd sociaal veiliger. De meest logische oplossing is volgens het bureau deze populaire verbinding tussen Oost en het centrum verbreden en het voetgangerspad verleggen. Die moet dan door de stationshal gaan. Ook voor het verwijderen van het voetpad gaan de handen niet op elkaar in het raadhuis. Daar kleven eveneens behoorlijk wat nadelen aan.

Doorfietsroute

Het college stelt dat deze voorgestelde maatregelen relatief veel geld kosten voor een relatief klein deel van de totale doorfietsroute Hilversum - Laren. “Bovendien betekent het niet voldoen aan de richtlijnen voor de breedte van het fietspad niet dat er sprake is van verkeersveiligheid of afwikkelingsproblemen”, geven B&W aan. Al met al ziet het college af van het verder onderzoeken van varianten die betrekking hebben op het breder maken van de tunnel en het verwijderen van het voetpad.

Nu gaat de gemeente onder andere kijken naar een verbinding tussen het Bruisend Hart (Oosterspoorplein) en het Stationsplein ‘in materialisatie en inrichting tussen reizigerspassage en fietstunnel’, zoals te lezen is in de collegebrief. De nieuwe fietsenstalling kan op -1 worden gekoppeld aan de reizigerspassage en de stalling kan transparant worden uitgevoerd. Dat betekent dat over de hele lengte van de fietstunnel zicht is. “Dit versterkt het gevoel van sociale veiligheid en ruimtelijkheid enorm”, stellen B&W. “De entree van de fietsenstalling wordt bovendien uit de tunnel gehaald, waardoor ook de fysieke veiligheid toeneemt”, is de aanvulling.

De fietsstalling kan transparant worden uitgevoerd

Lees op Extra: Ook al moet het volgens de richtlijn, toch ziet college af van verbreding fietstunnel