Op 9 juni was de aftrap van het participatieproces. De wethouder hielp een handje.
Op 9 juni was de aftrap van het participatieproces. De wethouder hielp een handje. Foto: Bastiaan Miché

'Participatieniveau is nu onvoldoende'

Vervolg van de voorpagina

Maandag bracht de gemeente het nieuws dat het participatieproces per direct beëindigd is naar buiten. "Uit verschillende signalen van de samenleving en een gesprek met HOP2040 hebben wij geconcludeerd dat het niveau van de participatie nu onvoldoende is. Wij nemen deze signalen serieus. Voor een breed gedragen Omgevingsvisie is het belangrijk dat de kwaliteit van de participatie op orde is", is in dit communiqué te lezen.

“Wij vinden het spijtig voor iedereen die zich tot nu toe voor dit proces heeft ingespannen", meldde wethouder Floris Voorink (Omgevingsvisie). "Maar ik ben ervan overtuigd dat het voor dit moment de beste beslissing is. Over ons voornemen om dit besluit te nemen, is gesproken met HOP2040, die dit ondersteunt", was zijn vervolg.

Het organiseren van de participatie rondom zo’n groot project als de Omgevingsvisie, het toekomstbeeld van Hilversum, is een ingewikkeld traject, meldt de gemeente. Meerdere partijen en belangen zijn hierbij betrokken. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Daarom is besloten tot een pauze, waarna Hilversum na de zomer een doorstart maakt met het behoud van het goede dat de afgelopen weken is opgebouwd en de inbreng die is geleverd, aldus de uitleg vanuit het raadhuis.
Inmiddels is de samenwerking met bureau IDBVV opgezegd. Op korte termijn spreekt Voorink zelf nog met het bureau en is het nu zaak om alles netjes af te handelen. Dan ligt de vraag meteen voor: hoe nu verder? Meedenken en -praten over het Hilversum van 2040 is een duidelijke wens van de samenleving. Dat is vorig jaar tijdens de verhitte discussie over het Hilversumse sleutelgebied (tienduizendwoningplan) wel gebleken. Uiteindelijk heeft die maatschappelijke en politieke oproep ook geleid tot een langdurig participatietraject met een onafhankelijk bureau dat het proces moet begeleiden.
Het devies is nu om met alle stakeholders, waaronder de raad en HOP2040, te bekijken hoe Hilversum verdergaat. Het is de bedoeling dat er na de zomer een nieuw traject begint.

Lees alles over de achtergronden op Extra: Achter de schermen waren er al snel twijfels over de organisatiegraad