De inmiddels weggehaalde flitspaal bij de kleine spoorbomen.
De inmiddels weggehaalde flitspaal bij de kleine spoorbomen. Foto: Bastiaan Miché

Flitspalen bij spoor goed voor 2649 boetes

De flitscamera’s die in 2018 bij wijze van proef bij twee spoorwegovergangen in Hilversum werden opgehangen, komen voorlopig niet terug. Desondanks spreekt men bij ProRail van een succes en komen de camera’s bij maar liefst 39 overwegen in 22 gemeenten, waaronder Gooise Meren, door het hele land. 

De proef met flitscamera’s van ProRail, het Openbaar Ministerie en de gemeente bij de overwegen in Hilversum - de kleine spoorbomen en die aan de Soestdijkerstraatweg - begon in april 2018 (zie foto hieronder). Te vaak reed het verkeer hier door het rode licht met regelmatig enge taferelen als gevolg. En ook in de eerste maanden negeerden automobilisten, motor- en scooterrijders nog regelmatig de rode knipperlichten. Na vijf maanden stond de teller op 760 boetes; 229 voor de Soestdijkerstraat en 531 voor de Schoolstraat. Voor auto- en motorrijders was die boete 230 euro, voor scooterrijders 160 euro. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Bastiaan Miché

Maar na verloop van tijd hielden weggebruikers zich steeds beter aan de verkeersregels, meldt ProRail nu. Met als resultaat dat er in 2020 maar liefst 50 procent minder roodlichtpassages waren en de veiligheid op deze twee overwegen een heel stuk werd verbeterd. Inmiddels zijn de flitspalen verwijderd. De proef is ten einde, zegt een woordvoerder. “Je moet het ook maar mogen doen en je doet het voor een bepaalde periode. Nu gaan we hem definitief verder uitrollen.”

Uiteindelijk, aldus de zegsman, hebben de flitscamera’s 2.649 boetes voor voertuigen met kentekenplaten opgeleverd: 1.799 voor de Schoolstraat en 850 voor de Soestdijkerstraatweg. Ook opvallend: bij de Schoolstraat gingen de overtreders vooral in de fout wanneer de spoorbomen dicht gingen (70 procent), terwijl dat op de Soestdijkerstraatweg juist gebeurde wanneer de spoorbomen omhoog gingen (71 procent). 

Proef uitrollen

Vanwege het succes wil ProRail de proef nu uitrollen in 22 gemeenten door het hele land met spoorwegovergangen (in totaal 39) waar verkeersregels relatief vaak worden overtreden door overstekend verkeer en het risico groter is op (bijna) aanrijdingen. De voorbereiding voor de aanbesteding van het project is inmiddels gestart. ProRail verwacht - wanneer de betreffende gemeenten, die inmiddels op de hoogte zijn, groen licht hebben gegeven - dat de eerste camera’s in de eerste helft van 2022 worden geplaatst. 

Van de 39 spoorwegovergangen waar de flitscamera’s moeten komen, zijn er vier in Gooise Meren: Generaal de la Reylaan, Veerstraat/Meerweg, Herenstraat en
Gooibergstraat. Ook in Baarn moet het autoverkeer oppassen. Daar komen de camera’s bij de Stationsweg/Luitenant Generaal van Heutzlaan en de Torenlaan. Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag 250 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een sanctie van 170 euro.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Bastiaan Miché

Van een traditionele ‘flitscamera’ is geen sprake. Dit camerasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door buitengewoon opsporingsambtenaren. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd. Voetgangers en fietsers die een overtreding maken, zijn moeilijker te achterhalen. Daarvoor controleren BOA’s op locatie.

De camera’s komen dus (voorlopig) niet terug in Hilversum, aldus de woordvoerder. Dat komt mogelijk ook doordat de kleine spoorbomen op korte termijn (in 2022) dichtgaan voor autoverkeer. Hart voor Hilversum is daar niet blij mee. De lokale partij heeft al enkele vragen klaarliggen hierover waar wethouder Annette Wolthers van Verkeer tijdens de raadscommissie van volgende week antwoord op mag geven. Zo hoopt Hart voor Hilversum dat de camera’s toch nog terugkomen voordat de kleine spoorbomen definitief dichtgaan voor autoverkeer. 

Afbeelding
Afbeelding