Kemal Donmez en Erik  van Ouwerkerk.
Kemal Donmez en Erik van Ouwerkerk. Foto: Bastiaan Miché

In no time aed in Bloemenbuurt

HILVERSUM Een goede buur is beter dan een verre vriend. Die uitdrukking gaat zeker op voor Kemal Donmez. De Hilversummer startte een crowdfunding voor een aed-netwerk bij hem in de straat, maar krijgt het nu cadeau van buurman Erik van Ouwerkerk.

Wie is nu de held in dit verhaal? Beide heren wijzen eigenlijk naar elkaar. Maar eigenlijk hebben Donmez en Van Ouwerkerk, woonachtig aan de Cameliastraat in Hilversum-Zuid, er samen voor gezorgd dat het draagbare apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand, er toch echt lijkt te komen.
Het afgelopen halfjaar - recent nog bij hem om de hoek - redde Donmez nog het leven van een man die een hartstilstand kreeg. Probleem was echter dat het dichtstbijzijnde aed-netwerk 600 meter verderop is, bij de Kastanjevijver. Voor Donmez was dit aanleiding om een crowdfunding op te starten voor de aanschaf van een 1.600 euro kostende aed. De eerste donaties kwamen al gauw binnen, maar snel zegde buurman Erik van Ouwerkerk toe het gehele bedrag te doneren. "Dit is een mooi doel, dus ik betaal dit voor hem”, aldus de donateur.
Het aed-netwerk is al besteld. Het is dus niet meer de vraag of het komt. Wel is het de vraag waar het komt. De woningen, gemeentelijke monumenten, zijn net opgeknapt en verduurzaamd en bij monumenten gelden nu eenmaal net even iets meer regeltjes dan bij andere woningen. Bovendien heeft de buitenkast elektriciteit nodig voor het verlichten en verwarmen van de aed. Vertegenwoordigers van de Alliantie en Aalberts Bouw zijn echter ook enthousiast en hebben al hun medewerking toegezegd.

Meer over de verhalen op deze pagina op Gooieneembode.nl/extra