Afgelopen weken zagen de betrokkenen, waaronder wethouder Bart Heller, het eindresultaat.
Afgelopen weken zagen de betrokkenen, waaronder wethouder Bart Heller, het eindresultaat. Foto: Bastiaan Miché

Megaklus in Bloemenbuurt-Zuid klaar

Na twee jaar hard werken is het dan zover. De 208 monumentale woningen in de Bloemenbuurt-Zuid hebben een flinke onderhoudsbeurt gehad.

HILVERSUM Toch wel heel trots zijn alle betrokkenen op het eindresultaat van de megaklus in vier woningbouwcomplexen van de Alliantie in onder andere de Cameliastraat, Irisstraat en Ericastraat. Bijzonder aan dit hele project is dat het gaat om 96 rijksmonumenten en 112 gemeentelijke monumenten.

De uitstraling van de rijksmonumenten is verder versterkt, die van de gemeentelijke monumenten teruggehaald én - niet onbelangrijk - alle woningen zijn geïsoleerd en hebben nu gemiddeld een energielabel A. De monumentale woningen zijn nu dus duurzaam en comfortabel. En de vermindering van het gasverbruik zorgt voor lagere woonlasten. "De Alliantie maakt snelle stappen in verduurzaming van de woonvoorraad. Met ruim 54.000 woningen kunnen wij een behoorlijk verschil maken voor het klimaat", aldus directeur Anne Oosterbaan van de Alliantie. "Door zonnepanelen te plaatsen zorgen wij voor energieopwekking en hiermee verlaging van de elektrarekening voor de huurders. Onze grote wens is om ook op monumenten zonnepanelen te plaatsen. Dat is met de huidige strenge regelgeving slechts zeer beperkt mogelijk. Verduurzaming vraagt om een goede samenwerking met gemeente, partners en in het bijzonder met bewoners. Alleen met hun instemming én medewerking kan de stap naar een beter klimaat gemaakt worden."
De eerste van de nu 208 opgeknapte woningen zijn naar ontwerp van architect Everwijn Verschuyl gebouwd in 1912 in opdracht van de Arbeidersbouwvereeniging. Architect Jaap Hoogendoorn kreeg, zegt hij afgelopen week tijdens een rondleiding, de taak om de uitstraling van dit beschermd stadsgezicht te behouden en waar het kan zelfs te verbeteren. Zo zijn veel van de woningen in de jaren 70 ingrijpend verbouwd. "Heel veel stijlelementen zijn daardoor eerder al verloren gegaan”, vertelt de architect. Hij doelt dan op de kleuren wit en groen die dominant zijn, maar waaraan in het verleden toch is gesleuteld.
De klus begon al in 2019 en is nu, op enkele details na, afgerond. Daarbij is veel van de bewoners gevraagd, is het besef. Dat komt vooral doordat de bovenverdieping alleen vanaf de binnenkant geïsoleerd kon worden. "Dit was niet makkelijk voor zowel bewoners als werklieden”, zegt een woordvoerder van de Alliantie. En toen kwam corona ook nog om de hoek kijken. "De mooiste prestatie vind ik wel dat we ondanks corona de planning hebben gehaald”, vertelt projectleider Erik Niesing van de Alliantie. "De rijksmonumenten hebben wij sowieso allemaal tijdens corona moeten doen. Met de gemeentelijke monumenten waren we daarvoor al begonnen. En ja, tijdens de klus waren er ook bewoners die corona hadden. Daardoor moesten we wel wat schuiven in de planning, maar ook dat is goed gelukt.”
Het verduurzamen van monumenten is en blijft heel bijzonder. Om dit bijzondere moment ook voor de toekomst te markeren, zijn alle woningen voorzien van een monumentenschildje: de rijksmonumenten hebben het bekende oranje-witte schildje en de gemeentelijke het gemeentelijk blauw-gele monumentenschildje, uitgegeven door de Hilversumse Albertus Perkstichting. Op het plantsoentje aan de Cameliastraat, bij het monumentje voor Mr. J. Hingst (oprichter van de Arbeidersbouwvereeniging) komt nog een definitief bord met daarop informatie.