Een blije wethouder Walters zorgde voor de heropening van de Riebeeckvijver.
Een blije wethouder Walters zorgde voor de heropening van de Riebeeckvijver. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Groene rustige oase in wording in de Riebeeck

Een plek van rust is belangrijk in het Riebeeckkwartier. Daar is nu een eerste aanzet toe gegeven. Want de vijver, ingeklemd tussen de Van Riebeeckweg, Compagnieweg en de Zeevaertweg, heeft een door de bewoners gewenste opknapbeurt gekregen. Dat zorgt voor de nodige vergroening en biodiversiteit in de wijk.

Saai vonden de omwonenden het water voor hun deur. Geen groen, geen bankjes waar ze even kunnen zitten om bijvoorbeeld te genieten van de lokale flora en fauna. Daar kwam bij dat er voor de aanwezige dieren geen beschutting was. In de winter zochten de eenden bijvoorbeeld de warmte op onder de auto’s. Dan gebeurde het weleens dat zij in hun slaap werden doodgereden als de automobilist in de ochtend vertrok.

Meer bescherming en beschutting voor de dieren was één duidelijke wens. En zo kwamen er eendentrappetjes, vogelhuisjes en een insectenhotel. Ook is er een ecologische oever aangelegd. Daar is nu nog niet veel van te zien, want die is net geplant. Over niet al te lange tijd echter moeten de waterplanten, die anderhalve meter groot kunnen worden, zichtbaar zijn. Buurtcoördinator Mohamed Amayzan vertelt dat er ook bankjes zijn geplaatst, zodat buurtbewoners nu ook een zitplek hebben en kunnen genieten van het groen en de biodiversiteit.

Kickstart

Dit alles is gebeurd op voorspraak van de omwonenden. In 2019 is het buurtinitiatief ontstaan. Ellen Stoffer was degene die het eerste zetje heeft gegeven. Tijdens het uitlaten van de hond kom je snel in contact met anderen en zo constateerde de Hilversumse dat meer mensen vonden dat er wel wat mocht gebeuren in en rond de vijver. Voor haar was dat de kickstart voor een rondje langs de omwonenden. Op twee buren na zette iedereen zijn handtekening om nieuw leven te krijgen in de vijver. Met de hulp van de buurtcoördinator kwam er een plan en budget vrij om een deel van de buurtwensen - lang niet alles was mogelijk - in te willigen.

‘Ik ga een eilandje afdrijven, dat heb ik nog niet eerder gedaan’

Vandaag is de officiële heropening van de Riebeeckvijver. Wijkwethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum) is op de fiets naar de Van Riebeeckweg gereden om deze taak uit te voeren. Ditmaal niet het bijna standaard doorknippen van een lintje, maar iets wat bestuurders niet vaak overkomt. “Ik ga een eilandje afdrijven, dat heb ik nog niet eerder gedaan”, spreekt de wethouder met aanstekelijk enthousiasme. Op dat groene eilandje zitten inheemse bloemen en planten die insecten aantrekken zoals de libelle. Verder drijven er nu ook meerkoetnesten in de vijver. 

Vrienden van de Riebeeckvijver

De wijkwethouder is blij met het buurtinitiatief en ziet dat de wijk hier ook echt door opknapt. “Ik vind het prachtig.” Amayzan ziet dat de Riebeeck meer en meer opknapt en dat steeds meer bewoners er de schouders onder willen zetten. Daar is de actie van De Vrienden van de Riebeeckvijver, zoals de verenigde buurtbewoners zich inmiddels noemen, een mooi voorbeeld van in zijn optiek. 

“Dit zijn de leuke dingen. Het is ook lekker concreet”, aldus de buurtcoördinator Zuidoost. “Het begint steeds meer schot te komen in de wijk. Mensen zijn zelf ook meer bereid om te doen, zoals groenonderhoud. Daarbij is een goede samenwerking met elkaar belangrijk. In dit geval zijn het de bewoners die op de vijver kijken. Ook hebben we basisschool De Dubbeldekker erbij betrokken. Zij hebben vandaag bijvoorbeeld de ballonnen rondom de vijver neergezet”, constateert Amayzan. 

‘Dat onverharde pad voor De Dubbeldekker moet er ook echt snel komen’

“We zijn pas begonnen. Er is nu een goede stap gezet”, zegt Stoffer terwijl zij naar de vijver kijkt. “Dat onverharde pad voor De Dubbeldekker moet er ook echt snel komen”, voegt ze er direct aan toe. Als het aan de initiatiefneemster ligt, wordt er nog veel meer aangeplant. Dat is goed voor de dieren en de insecten die er komen. En dat zijn er nogal veel, vertelt ze. In de zomer wil er nog weleens een vos komen, die op zoek is naar een eend of dorstige reeën die komen drinken. “Maar er komen hier veel egels, bruine kikkers en er zijn ontzettend veel vogelsoorten. Dit is echt een groene oase voor de buurt.”

Drie hulpdiensten

Wat dat betreft, moet de vijver in haar ogen een steeds belangrijker rustpunt worden voor de wijk. Een plek waar de bewoners kunnen ontspannen, even weg uit de sores van alledag en genieten van het groen en de aanwezige dieren. Want het is behoorlijk druk en rumoerig in dit deel van Hilversum. Momenteel is de Riebeeck al enige tijd een behoorlijke bouwput met onder meer de tunnelklus aan de Oosterengweg en de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Ook de parkeeroverlast en ook de komst van de politie naar de Bonairelaan zijn er goed merkbaar. “We hebben nu drie hulpdiensten in de buurt die met loeiende sirenes hier rijden”, terwijl ze naar de Zeevaertweg wijst. 

Dat heeft alles te maken met de tijdelijke spoorwegovergang aan de Mussenstraat, waar de hulpdiensten gebruik van maken als zij het spoor over moeten in Oost. “Er is veel stress bij de mensen. Daarom is het goed als er een mooie, groene oase is waar mensen tot rust kunnen komen. Mensen die het niet breed hebben, en daar zijn er veel van in deze buurt, hebben daar ontzettend veel baat bij. Dat heeft mij ook getriggerd om hier werk van te maken. Ik ben daar van geschrokken”, legt Stoffer tot slot uit.