Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Bij Altius ligt het meest duurzame kunstgrasveld'

Een bijzonder moment bij v.v. Altius. Daar was vrijdagmiddag de opening van het nieuwe kunstgrasveld. Dit veld voldoet aan de mogelijke nieuwe Europese richtlijnen waarbij een kunstgrasveld in de toekomst alleen nog mag worden ingestrooid met niet synthetische materialen. 

Het lijkt alweer een eeuwigheid terug, maar in 2016 laaide de discussie op over het gebruik van uit oude autobanden vervaardigde rubberkorrels als vulmateriaal in kunstgrasvelden. Aanleiding daarvoor was een onderzoek door het televisieprogramma Zembla. Er was veel te doen over het effect op de gezondheid van de rubberkorrels. 

De KNVB en het RIVM deden daarop veel onderzoek naar de eventueel schadelijke gevolgen voor de gezondheid van spelers. De conclusie was, dat er per direct geen rubberkorrels, vervaardigd uit oude autobanden, meer mochten worden gebruikt. De directe vervanging was niet noodzakelijk. Men is toen als vulmateriaal overgestapt op synthetische rubbers.

Het nieuwe veld van Altius is nu ingestrooid met organisch materiaal. Hiermee willen de Hilversumse voetbalvereniging en de gemeente vooruit lopen op de mogelijke nieuwe richtlijnen. Zo is het infill zand, dat in de kunstgrasmat is ingestrooid, gerecycled materiaal dat al eerder in kunstgrasvelden is toegepast. Met deze circulaire toepassing wordt een besparing van de winning van 200 ton nieuw zand gerealiseerd.

‘Het kunstgras van vandaag de dag wordt steeds beter en dat geldt ook voor het vulmateriaal’

De ECHA, een agentschap van de Europese Unie, gaat vermoedelijk deze zomer een advies uitbrengen, waarin staat dat vanaf 2028 de synthetische rubbers als vulmateriaal op het kunstgrasveld niet meer gebruikt mogen worden. Het vulmateriaal mag vanaf dat moment alleen nog maar bestaan uit organische materialen. “Een aantal jaren geleden is een discussie ontstaan over de kunstgrasvelden in Nederland”, aldus sportwethouder Floris Voorink. “De rubberkorrels op deze velden zouden een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid. Het kunstgras van vandaag de dag wordt steeds beter en dat geldt ook voor het vulmateriaal. We zijn blij dat dat we als gemeente een steentje kunnen bijdragen aan het verduurzamen van onze clubs en dat de verenigingen ook inzien dat dit belangrijk is.” 

Met het vulmateriaal, dat bestaat uit circulair zand, kurk en maisresten is een kunstgrasmat aangelegd die voldoet aan de huidige eisen. Maar ook een die toekomstbestendig is. Altius wil naast het kunstgrasveld ook het kunstgras van de pupillenbak te vervangen. Omdat Altius in 2020 zelf ook een investering in LED-verlichting heeft gedaan, is het resultaat van de inmiddels uitgevoerde werkzaamheden dat de sportvelden van deze vereniging bijzonder duurzaam zijn. 

De kunstgrasvelden zijn vrijdag aan de laatste opleverkeuring ondervonden en vervolgens officieel geopend. Tom Haselager (voorzitter Jeugd) van Altius: “Begin vorig jaar hebben wij LED-verlichting aangebracht op onze velden. Met dit nieuwe duurzame kunstgrasveld durven wij wel te stellen dat het meest duurzame kunstgrasveld op dit moment bij v.v. Altius ligt.”

Ook de andere kunstgrasvelden die eigendom zijn van de gemeente Hilversum waarbij synthetische grondstoffen (waar onder rubbergranulaat) in de infill zitten, worden bij toekomstige vervangingen aangelegd conform de toekomstige Europese wet- en regelgeving.