Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Woningen bouwen op vliegveld en Ter Sype

Een opvallend voorstel van de Hilversumse PvdA-fractie. Omdat ‘een oplossing voor het woningtekort in Hilversum’ volgens de sociaaldemocraten belangrijker is dan sportvliegen, pleiten zij voor woningbouw op het vliegveld en Ter Sype. “Omdat het belang van velen zwaarder weegt dan een dure hobby van enkelen.” 

Dat meldt PvdA-raadslid Jacqueline Kalk. Er is namelijk - benadrukt zij - een schreeuwend tekort aan woningen in Hilversum, deze regio en de regio Amsterdam. En de huizen die wel te koop staan, zijn voor veel mensen onbetaalbaar. “Alleen in de maand mei al zijn de prijzen met bijna 13 procent gestegen”, weet Kalk. “Gekker kan het niet worden. De enige echte oplossing is dan ook bouwen, bouwen, bouwen.” 

Probleem is alleen dat er in Hilversum niet zo veel plek is om te bouwen, weet ook het raadslid. Zij kent één uitzondering. “En dat is het vliegveld en Ter Sype, tussen Hilversum en Loosdrecht. Met een beetje goede wil kun je daar tussen de 600 en 1000 woningen bouwen en daarmee heel veel woningzoekenden gelukkig maken. Een goed idee dus, maar het vereist wel moed en visie.” 

Kalk weet te melden dat Hilversum eigenaar van de grond is die wordt verhuurd aan de Stichting Vliegveld Hilversum. Er zijn ook wel eerder plannen geweest voor woningbouw. Zo zou de Egelshoek een hele wijk worden en was er in 2014 de discussie nog over woningen bouwen in Ter Sype.

Geluidsnormen

Al deze plannen belandden in de prullenbak. “En dat heeft te maken met het vliegveld”, aldus Kalk. “Om het vliegveld heen gelden specifieke geluidsnormen die woningbouw slechts heel beperkt mogelijk maken. Vandaar dat het in de plannen van de gemeente Wijdemeren gaat om woningbouw én werklocaties. Voor werklocaties zijn de geluidsnomen namelijk minder streng.” 

En eigenlijk is het nu of nooit, vervolgt de politicus. De overheid is verplicht om iets te doen aan het ‘grondrecht’ wonen en dit gebied is volgens haar ‘bij uitstek geschikt om te ontwikkelen tot een woonwijk’. Alleen, vervolgt zij, dan moet het vliegveld verhuizen. Weg uit Hilversum. “Doordat er een vliegveld is, is er geluidsoverlast en gelden er specifieke geluidsnormen. Ook met het veranderen van de landingsbanen blijven deze normen een sta in de weg voor woningbouw en wordt de overlast van het vliegveld voor een deel van de inwoners van Hilversum alleen maar vergroot. Het vliegveld veroorzaakt nu al veel geluidsoverlast”.

Luxe en zeker geen noodzaak 

En er is nog een argument. Zo is vliegen volgens de sociaaldemocrate een hobby voor ‘slechts voor een beperkte groep mensen’. “Het is een luxe en zeker geen noodzaak. Wonen is dat wel. Voor de gebruikers van het vliegveld zijn er goede alternatieven. Denk aan vliegveld Lelystad waar wel wat ruimte over is, of aan vliegveld Middenmeer. Er zijn gewoon heel veel vliegvelden in Nederland en dus heel veel alternatieven voor het uitoefenen van deze dure hobby.”