Wat is de exacte toedracht van het ongeluk dat op 9 juni plaatsvond?
Wat is de exacte toedracht van het ongeluk dat op 9 juni plaatsvond? Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Familie van fietsslachtoffer is naarstig op zoek naar getuige

De tijdlijn liep vol met dezelfde oproep. De familie van de jonge fietsster, die op 9 juni zwaargewond raakte, zoekt met spoed een getuige.

HILVERSUM Wat is er nu precies gebeurd op woensdag 9 juni op het kruispunt Ehrlichstraat - Lorentzweg? Die vraag moet beantwoord worden voor de familie van het 17-jarige slachtoffer. De politie is op de hoogte van de oproep, maar meldt dat het onderzoek is afgerond. 

Bijna drie weken geleden vond het ongeval plaats. De Hilversumse Dilek, die zwaargewond raakte, ligt nog altijd in het UMC ziekenhuis. Volgens haar vader Ibrahim is zij lichamelijk in orde. Inmiddels is zij van de beademing en het infuus af. Naar eigen zeggen ‘zit het vooral in haar hoofd’. Zij heeft tot nu toe nog op niets gereageerd.

Op Facebook heeft de familie van de Hilversumse via verschillende kanalen een oproep gedaan om in contact te komen met een ooggetuige van het ongeval. Ibrahim heeft via via vernomen dat zijn dochter rond 15.40 niet is aangereden terwijl zij de weg overstak, maar al op het fietspad zelf.
Daar zou de automobiliste, een 58-jarige vrouw uit Naarden, haar geschept hebben. “Misschien was ze de controle over het stuur kwijt of misschien was de bestuurster iets anders aan het doen in de auto. Er zijn ook geen remsporen gevonden”, aldus Ibrahim, die vooral wil weten hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden.
Ibrahim is vooral op zoek naar een vrouw met een donkere sluier. Zij zou namelijk met de automobiliste vlak na het ongeval hebben gesproken. Hij hoopt dat deze vrouw haar verhaal wil vertellen bij de politie. “Dat is heel belangrijk”, benadrukt hij. En het liefst op korte termijn. Het vermoeden is dat deze ooggetuige in de buurt woont van de plaats van het ongeval. Zij stond daar namelijk met een karretje vol boodschappen. “We denken dat ze ergens in Oost of Zuidoost woont.”
De politie is op de hoogte van de getuigenoproep van de familie, maar blijft volhouden dat de fietser bij het oversteken geen voorrang verleende aan de automobilist. Deze kon niet meer uitwijken en raakte haar. "Wij hebben in het onderzoek meerdere getuigen gehoord", aldus een woordvoerder. "Zowel uit de getuigenverklaringen als uit het Verkeersongevallenanalyse-onderzoek blijkt dat de automobilist voorrang had, en deze niet kreeg. Zij kon niet meer uitwijken voor de fietser die geen voorrang verleende. Zij is dus geen verdachte. Het onderzoek is afgerond en we zijn zelf niet op zoek naar een specifieke getuige."

Ondertussen zorgt dit ongeval ook voor zorgen en hoofdbrekens bij politiek Hilversum. De fracties van Hart voor Hilversum en D66 stelden vragen over dit ongeluk in relatie met verkeersveiligheid voor fietsers. Verkeerswethouder Annette Wolthers reageerde donderdag tijdens het vragenhalfuurtje dat het ongeval van 9 juni voor een puzzel heeft gezorgd bij haar en de ambtenaren. Qua inrichting moet het een overzichtelijk kruispunt zijn, gaf de D66-bestuurder aan.

Meer daarover op Extra: 'Ongeval is grote puzzel'