Minder kosten nieuw stationsgebied

HILVERSUM De ruwe schatting was altijd zo'n 65 miljoen euro. Sceptici hebben altijd beweerd dat 65 eerder 85 miljoen euro zou worden, maar daar is volgens wethouder Arno Scheepers (Project Stationsplein) totaal geen sprake van. De grondige en langdurige herinrichting van het stationsgebied gaat Hilversum veel minder kosten dan altijd was gedacht.

Als 65 miljoen euro het uitgangspunt is voor de metamorfose dan bespaart Hilversum 16 miljoen euro. Uit doorrekeningen blijkt dat het opknappen van het stationsgebied de gemeente 49 miljoen euro gaat kosten. Daar komen nog wel 7 miljoen euro aan plankosten bij, maar dat bedrag zou Hilversum er altijd nog moeten bijleggen.
Dit blijkt allemaal uit de Uitvoeringsnota Stationsgebied, het document dat het college van burgemeester en wethouders dinsdag heeft vastgesteld. Dat de kosten beduidend minder hoog zijn, komt onder meer door de verkregen subsidies voor de Woningimpuls (6,5 miljoen euro) en voor het verbeteren van het OV-knooppunt (5 miljoen). Ook het hanteren van een lagere parkeernorm rondom het station levert nog eens 2,5 miljoen euro op. Grondopbrengst en bouwkosten zijn bijvoorbeeld nog andere factoren die meespelen in de gunstigere prijs. "Dit is voor ons ook betaalbaar. De gemeente blijft financieel gezond", benadrukt Scheepers.

Lees op Extra: Mega-operatie voor fors minder