Bieb wil naar 350.000 gasten per jaar

HILVERSUM Hoewel velen willen dat Bibliotheek Hilversum blijft aan de 's-Gravelandseweg is de rek er echt uit. Directeur Els Brons wil graag verhuizen richting de Kerkbrink. In de Gooische Brink is voldoende ruimte om te kunnen groeien en te vernieuwen.

Dat gaf Brons woensdagmorgen aan tijdens een persgesprek over het Mediaplein. Al sinds 2015 loopt de discussie de Kerkbrink te transformeren in een mediacultuurplein, een plek waar mediabedrijven en culturele instellingen gevestigd zijn en waar inwoners en bezoekers het DNA van Hilversum Mediastad ervaren.

De verhuizing van de bibliotheek is een belangrijk onderdeel van dit plan. Uit de afgeronde haalbaarheidsstudie blijkt dat de Gooische Brink - en niet het BCC-pand - een goede, nieuwe locatie is voor de instelling. Het idee is dat de bibliotheek het gedeelte betrekt van Bakkerij Bart tot aan Vers saladebar en wellicht ook nog een stukje boven de genoemde bakker. In vergelijking met het huidige onderkomen betekent dat zo'n 800 tot 900 vierkante meter extra. Daardoor is er voldoende ruimte voor onder meer cursussen en workshops.

Meer ruimte moet samen met vernieuwing - 'het moet de huiskamer van Hilversum worden', aldus wethouder Gerard Kuipers van Cultuur - tot meer bezoekers gaan leiden. Momenteel komen er dagelijks 800 mensen langs. In de nabije toekomst moeten dat er 1.000 worden. Op jaarbasis betekent dit een groei van 100.000 mensen: van 250.000 naar 350.000 bezoekers. Tussen nu en drie jaar zou de bibliotheek op de nieuwe plek kunnen zitten, is de voorzichtige inschatting van de directeur.

Mediaplein is kansrijk


Gestolen aed is weer terug

HILVERSUM De aed bij Medisch Centrum Nieuw Zuid, die vorige week was gestolen, is weer terug

"Iemand heeft berouw gehad”, jubelt mede-eigenaar Anneke Tromp van het gezondheidscentrum aan de Diependaalselaan. "Wij zijn echt heel blij. De aed heeft ook een buurtfunctie, dus ook voor de buurt is dit heel fijn." Het is nog onduidelijk wie er achter de diefstal zit.