Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Uitbreiding Jumbo is ‘kruimelafwijking'

Met de aanstaande uitbreiding later dit jaar van de Jumbo-supermarkt aan de Larenseweg in Hilversum is niets mis. Bovendien zal de verkeerssituatie op dit drukke punt aanmerkelijk verbeteren. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de lokale PvdA-fractie.

De sociaaldemocraten waren not amused over de uitbreidingsplannen van de toch al best grote supermarkt in Hilversum-Oost. Zij meenden bovendien dat de gemeenteraad - bij het verlenen van de omgevingsvergunning - was gepasseerd. Ook zou met (nog) meer klanten de verkeersveiligheid, zeker voor fietsers en voetgangers, verder afnemen. “Voor zover bekend is er door enkele omwonenden tegen de vergunningaanvraag bezwaar gemaakt, vanwege minder uitzicht en de angst voor meer geluidsoverlast”, aldus PvdA-ers Jacqueline Kalk en Joop Lahaise. 

In de beantwoording schrijft het college dat de uitbreiding nodig is om de supermarkt ‘functioneel te kunnen herindelen en hiermee toekomstbestendig te blijven’. Op de begane grond zal het winkeloppervlak met maar liefst 501 vierkante meter worden uitgebreid en op de verdieping met 150 vierkante. Ook de magazijnruimte is straks 70 vierkante meter groter, zodat vrachtwagens met goederen inpandig kunnen laden en lossen. “De trucks komen tegen een nieuw aan te leggen dockshelter te staan”, aldus het college. “Hiermee wordt geluidsoverlast voor omwonenden behoorlijk gereduceerd.” 

Overschrijding 

Het gebruik als supermarkt is als zodanig niet in strijd met de gebruiksregels van het bestemmingsplan Over ’t Spoor, vervolgt het college. Ter plekke geldt de bestemming Detailhandel. De uitbreiding zorgt echter wel voor een overschrijding van het bouwvlak en de bouwhoogte. “De uitbreiding betreft een ‘bijbehorend bouwwerk’ als bedoeld in artikel 4 lid 1 van Bijlage II van het Bor”, legt het college uit. “Voor een dergelijk bouwwerk kan met een omgevingsvergunning, op grond van artikel 2.12 lid 1a onder 2° van de Wabo, van het bestemmingsplan worden afgeweken. Dit wordt ook wel een kruimelafwijking genoemd. Op grond van de Wabo is hier de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing. Het college is dan bevoegd om hier zonder instemming van de raad op te beslissen.” 

Verder is er volgens het college vanuit stedenbouwkundig oogpunt geen bezwaar tegen de uitbreiding. Dat komt doordat het pand in feite in een binnengebied staat en nauwelijks te zien is vanaf de openbare weg. “De consequenties voor het straatbeeld zijn beperkt. Door het pand te verduurzamen draagt deze bij aan de CO2-reductie.”

‘Jumbo heeft een groot deel van de bezwaren weg kunnen nemen’

En ja, Jumbo heeft de buurt over de plannen geïnformeerd, meent het college. Zo was er al in 2019 een participatiemoment waarbij buurtbewoners informatie kregen over de plannen en met elkaar in gesprek konden. “Opmerkingen van omwonenden zijn meegenomen bij de verdere planuitwerking. Omwonenden zijn door middel van mailberichten op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. In augustus 2020 is een nieuwsbrief verspreid in de buurt. Naar aanleiding van ingediende bezwaren tegen de verleende omgevingsvergunning zijn meerdere gesprekken met de omwonenden gevoerd. Jumbo heeft een groot deel van de bezwaren weg kunnen nemen.” 

En natuurlijk waren er - zoals bij nagenoeg ieder bouwplan in Hilversum - vragen over de verkeerssituatie en de parkeerdruk. Maar volgens het college zal door de herinrichting van het terrein de verkeerssituatie juist verbeteren. De verplichte rijroute wordt overzichtelijker en het laden en lossen zal minder overlast geven door de nieuwe dockshelter, is de uitleg. “Verder wordt de buitenruimte efficiënt ingedeeld. Het aantal fietsparkeerplaatsen is bijna verdubbeld.”

Bovengrondse glascontainers

Daarnaast krijgen in de nieuwe situatie krijgen voetgangers en fietsers voorrang. De aanwezige milieustraat wordt verplaatst. Er komen, in overleg met de GAD Gooi en Vechtstreek, drie tijdelijke bovengrondse glascontainers nabij de uitrit aan de Larenseweg. “Een proef van de GAD wijst uit dat deze plek goed bereikbaar is. Tijdens lediging van de containers is er ook voldoende ruimte voor het verkeer om te passeren. Verwachting is dat uiteindelijk op deze plek ook twee definitieve ondergrondse containers worden geplaatst. Voorts is het pick-up point niet meer aanwezig op deze locatie en zal er voor de busjes, die boodschappen thuisbezorgen, een andere locatie worden gezorgd. Ook hierdoor wordt de logistieke druk in en om het plangebied verlaagd.”

Bloemenwinkel
Een belangrijke reden voor de PvdA om vragen te stellen aan het college over de Jumbo-plannen had te maken met het feit dat daardoor de bloemenwinkel van Ingrid van de Water weg moet. En dat terwijl zij er meer dan dertig jaar heeft kunnen ondernemen. Zeker op social media heeft haar naderende vertrek tot de nodige commotie geleid. Is de positie van de bloemenzaak in de supermarkt meegenomen in de afweging van het college, vroegen Kalk en Lahaise zich af. Heeft het college überhaupt contact met haar opgenomen? Het college antwoordt nu dat er geen contact is geweest met Van de Water. “De bloemenzaak huurt een deel van het pand. Privaatrechtelijke afspraken maken geen deel uit van ruimtelijke afwegingen”, is het korte en zakelijke antwoord.