Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Havenstraat gaat mee in quickscan gemeente

“Geef de Havenstraat een beetje meer liefde en aandacht.” Dat was medio mei de oproep van de fractie van de PvdA na een schouw door de straat met een ondernemer/pandeigenaar. Of dat gaat gebeuren is de vraag na de klinische beantwoording van het college van burgemeester en wethouders (B&W) op vragen van de sociaaldemocraten en iets later de SP.  Wel komt er een quickscan en is wethouder Gerard Kuipers (Economie) van plan rond de tafel te gaan zitten met de ondernemers.

Na de wandeling met een ondernemer stelde de PvdA artikel 41-vragen waarin zij meerdere aspecten aanstipte, waaronder de verpaupering van een aantal gebouwen op de Havenstraat. PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge, die samen met commissielid Joop Lahaise, in de pen was geklommen, maakt zich zorgen over de staat van sommige panden op deze aanloopstraat. Die heeft volgens de oppositiepartij juist veel potentie. Met wat meer aandacht en de wil om te investeren, kan de identiteit van de Havenstraat versterkt worden, was hun boodschap. Daar is beleid op te maken.

Maar het onderhoud - en de staat daarvan - is niet aan de gemeente. Het is namelijk aan de pandeigenaren om hun gebouw in een goede staat te hebben en te houden. “De pandeigenaar moet ervoor zorgen dat het pand blijft voldoen aan de minimale eisen die het Bouwbesluit stelt. Het pand moet geen veiligheidsrisico vormen voor zijn omgeving of voor de bewoners. De uitstraling en esthetiek van een gebouw kent minder risico’s, waardoor handhaving daarop maar zelden mogelijk is”, is de uitleg.

Handhavend optreden 

Verder komt er een korte historische uitleg. Veel van de panden in de Havenstraat staan er al (meer dan) een eeuw. De meeste panden dateren uit de periode 1900-1930, waarvan een aanzienlijk aantal wordt verhuurd. “De kans op verpaupering neemt in dat soort situaties toe”, luidt de toevoeging. Wel is het zo dat het bouw- en woningtoezicht al verschillende malen in dit gebied actief is geweest. Daarin is in een aantal situaties ook handhavend opgetreden vanwege de bouwkundige staat van het pand, aldus het college. 

Wellicht is er op dit vlak winst te boeken door transformatie. Negen dagen na de vragen van de PvdA stelde ook de fractie van de SP artikel 41-vragen aan B&W. Deze oppositiepartij wilde weten wanneer de gemeente weer om de tafel gaat met de ondernemers om het vergroeningsplan te hervatten. Het plan om de Havenstraat en de Vaartweg te vergroenen en daardoor aantrekkelijker te maken is in 2018 gemaakt en in 2019 deels uitgevoerd. Maar het project is nooit voltooid. 

In de beantwoording rept het college over de transformatie van winkelstraat naar een straat met een gemengd aanbod aan functies, waaronder woningen. Dat is in 2016 al opgenomen in de Structuurvisie 2030. In 2018 is daar voor het laatst over gepraat tussen gemeente, eigenaren en HavenVaart. Uiteindelijk heeft dat niet geleid tot een concreet plan van aanpak, zo laten B&W weten. 

Quickscan

Ondanks dat er geen consensus bereikt is, komen de mogelijkheden voor transformatie binnenkort misschien wel weer aan bod. De Havenstraat gaat namelijk mee in een quickscan die de gemeente gaat uitvoeren. Hierin komen aspecten aan bod als impact op privacy, overconcentratie aan woningen, voldoende bergruimte voor bijvoorbeeld fietsen en kliko’s en passende parkeeroplossingen. “Mocht uit die quickscan blijken dat er voor de Havenstraat mogelijk nieuwe kansen ontstaan, dan kan worden bekeken hoe dat verder georganiseerd zou kunnen worden in samenspraak met vastgoedeigenaren en andere belanghebbenden”, geeft het college aan.

B&W roepen inwoners in hun beantwoording op om zaken te melden die niet pluis zijn of niet lijken te zijn. Dan gaat om een vermoeden van criminele activiteit, maar ook om bouwkundige gebreken, vergunningstechnische vragen of iets dat in de openbare ruimte kan worden gedaan. Voor het eerste verwijst het college naar Meld Misdaad Anoniem en voor de twee andere zaken kunnen inwoners contact opnemen met de gemeente. 

Wietlucht

Volgens B&W wordt er wel degelijk gereageerd op meldingen. In hun betoog haalde de PvdA een pand op de Vaartweg aan waar al tijden een wietlucht hangt. Volgens de ondernemer/pandeigenaar met wie de sociaaldemocraten een rondje door de twee aanloopstraten liepen, was hier al meerdere keren melding van gemaakt, maar ‘was er niets mee gebeurd’. Uit de respons van het college blijkt dat er in de tweede helft van 2020 meldingen zijn gedaan van een henneplucht op straat in dit gebied en dat deze geleid hebben tot extra controles door het hennepteam van de politie, die dat samen heeft opgepikt met de gemeente. 

“In twee panden werd in die periode, als gevolg van deze controles, de aanwezigheid van hennepstekken aangetroffen. Deze meldingen zijn veelal via het Meldpunt Misdaad Anoniem binnen gekomen”, is de mededeling. Vooralsnog is er in dit jaar nog geen melding bekend van een mogelijke hennepkwekerij in dit stukje Hilversum. 

Gevelterras

Wat nu wel duidelijk is, is dat het restaurant op de hoek van de Herenstraat - Langestraat geen vergunning heeft voor het terras voor de deur. Ook daar had de PvdA naar gevraagd, omdat de tafels en stoelen zo goed als de hele en toch al smalle stoep in beslag nemen. De horecazaak mag regulier een gevelterras houden, mits er voldoende ruimte overblijft voor voetgangers. B&W zeggen dat er handelend opgetreden gaat worden tegen het blokkeren van het trottoir, omdat het innemen van meer openbare ruimte niet vergund is. 

Tienpuntenplan
Behalve alle politieke vragen heeft Ondernemersvereniging HavenVaart zelf ook de publiciteit gezocht onder meer met het opstellen van een tienpuntenplan om de aanloopstraten te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Daarin heeft de spreekbuis van de ondernemers - voorzitter Shiva de Winter - meerdere keren de hand uitgestoken naar de gemeente. Het duurt nog even voordat de ondernemers tegendruk voelen in hun hand. Gesprekken tussen HavenVaart en de gemeente vinden nog niet plaats. Wel heeft wethouder Kuipers tijdens de behandeling van de Kadernota gezegd met de ondernemersvereniging om de tafel te gaan zitten.