Onrust over stop inzameling oud papier door verenigingen

HILVERSUM Bij flink wat verenigingen in 't Gooi en de Vechtstreek is de afgelopen weken de nodige onrust ontstaan over een mogelijke bezuinigingsmaatregel van de GAD; namelijk de inzameling van oud papier door verenigingen is een van de voorgestelde maatregelen.

De grond- en afvalstoffendienst in ‘t Gooi en de Vechtstreek wil vanaf volgend jaar het oud papier zelf ophalen om ‘efficiënter te werken’ en de noodzakelijke 3,2 miljoen euro te kunnen bezuinigen. De kosten voor inzameling, transport en verwerking van afval stijgen namelijk en de opbrengsten van de grondstoffen dalen. Verschillende amateurverenigingen in deze regio lopen daardoor op jaarbasis duizenden euro’s mis doordat zij zelf geen oud papier meer kunnen inzamelen.
De GAD snapt de zorgen vanuit de verenigingen, maar stelt dat de voorgestelde maatregel niet op zichzelf staat. Die is aangevuld met verschillende alternatieven om de verenigingen hierin tegemoet te komen. "Mogelijke oplossingen zijn een afbouwregeling over vijf jaar of de inzet van verenigingen verschuiven naar andere werkzaamheden."

De verschillende gemeenteraden in 't Gooi hebben al over de bezuiniging gesproken of gaan hier nog over in discussie. De gemeenteraad van Hilversum is volgende week aan de beurt. Het CDA kondigde deze week al een amendement aan en vindt dat dit plan van tafel moet. Fractievoorzitter Olaf Streutker noemt het voorstel 'een relatief kleine winst voor de overheid, maar een groot verlies voor de samenleving'. VVD-raadslid Hidde Fennema gaat nog verder. Hij stelt met een amendement onder meer voor om alle bezuinigingsmaatregelen (behalve de papierinzamelingsstop zijn dat onder meer kortere openingstijden afvalstations en het minder vaak ophalen van rest- en gft-afval) een jaar uit te stellen. 

Meer op Gooieneembode.nl/extra