De fietsenstalling maandagmiddag.
De fietsenstalling maandagmiddag. Foto: Bastiaan Miché

Fietsenstalling pal voor station nu wél dicht

HILVERSUM Het duurde enkele uurtjes en in sommige gevallen was grof geweld in de vorm van een bandenzaag noodzakelijk. Uiteindelijk zijn echter wel alle fietsen die maandagmorgen nog in de tijdelijke fietsenstalling voor station Hilversum stonden, verwijderd. 

Eigenlijk zouden de fietsen vorige week al worden verplaatst naar vooral de fietsenstalling Langs de Lijn. Omdat er toen nog heel veel fietsen stonden, kregen de fietsbezitters een weekje extra. Deze week echter bleek er weinig te zijn veranderd.
Die week uitstel heeft totaal geen zin gehad, ziet ook Arian Biljardt van SBS/Tomingroep. Zijn collega's en hijzelf zien maandag om 8.00 uur dat zij deze dag heel wat fietsen moeten verplaatsen richting de fietsenstalling langs het spoor. "Het stond hier helemaal vol”, zegt hij rond 11.30 uur. Op dat moment staan er nog tientallen fietsen, voornamelijk aan de ketting. Om die weg te halen, moet er een BOA bij aanwezig zijn. Die komt later vandaag, is de mededeling. Ondertussen zijn er nog genoeg treinreizigers die (op de automatische piloot) hun fiets parkeren op de voor hen bekende plek. De borden en de werkzaamheden zien zij niet.

Al wekenlang had de gemeente het sluiten van deze tijdelijke stalling - op de plek waar voorheen het GAK-gebouw stond - aangekondigd. Dat had alles te maken met de voorbereidende werkzaamheden op het te vernieuwen stationsgebied. In 2030 moet er een geheel nieuw stationsgebied zijn met onder meer twee volwaardige entrees (Stationsplein en Oosterspoorplein).
Dat het weekje uitstel niet veel zin heeft gehad, ziet ook Patrick (hij wil niet met zijn achternaam in de krant) van Van der Kolk BV. Hij is druk doende om de fietsenrekken waar alle fietsen al zijn weggehaald, los te maken. "Het is alsnog een ramp”, zegt hij over alle fietsen die er nog staan. En dan lachend: "Ik zou er graag de bandenzaag in willen zetten, maar dat mag niet.”
Ook wethouder Arno Scheepers (Project Stationsplein) vertelt dat de gemeente er alles aan heeft gedaan om fietsers te attenderen op de opruimactie. De fietsen waarbij het kettingslot is opengebroken en daardoor niet meer op slot kunnen, zijn terug te vinden in het fietsdepot aan de Zeedijk.

Een uitgebreid verslag en meer foto's op Gooieneembode.nl/extra