In het rugbystadion van Aurtillac ligt de nieuwe toekomst voor Joey Buskens.
In het rugbystadion van Aurtillac ligt de nieuwe toekomst voor Joey Buskens. Foto:

Droom voor talentvolle
rugbyer wordt realiteit

Iedere jonge rugbyer met talent droomt er van. Spelen in het buitenland en het liefst waar het rugby aanzien heeft en het professioneel op hoog niveau wordt gespeeld. Landen met een rugbycultuur. Voor de 17-jarige Joey Buskens wordt die droom realiteit. 

De havoscholier van het Comenius College in Hilversum vertrekt op 24 juli naar het Aurillac in Frankrijk, waar hij gaat spelen bij de club Stade Aurillacois Cantal Auvergne. 

Om je sportieve ambities te kunnen realiseren moet je geluk hebben en op de juiste plaats de juiste mensen ontmoeten om een volgende stap in je carrière te kunnen maken. Voor Joey Buskens, die de laatste jaren speelde bij rugbyclub ’t Gooi, vielen vorig jaar zomer onverwacht de puzzelstukjes in elkaar. “Met drie vrienden uit Breda, die ik ken van de nationale selectie, gingen we naar een rugbyzomerkamp in het Franse Montpellier”, aldus Joey. “Een nieuwe en leerzame ervaring om te trainen in een andere omgeving bij een professionele Franse club. We hadden geen idee wat ons te wachten stond.” 

Wel zagen zij diverse coaches langs het veld staan, vervolgt hij zijn verhaal in de woonark van zijn ouders: ze zijn verhuisd vanuit Hilversum naar Kortenhoef. “Aan het einde van de week werden we aangesproken door de coach van Aurillac. Die zag wel wat in ons en we waren aangenaam verrast. Twee jongens uit Breda, die spelen in de leeftijdscategorie onder 18, konden direct mee naar Aurillac. Voor Luca Kanz en mij ging het allemaal wat snel en na overleg met onze ouders wilden we eerst ons volgend schooljaar afmaken.”

Positief signaal

Een gok? Het zou kunnen betekenen dat je een kans voor open doel laat liggen. Echter, de vader van Luca Kanz is de Franse taal machtig en hij hield contact met de Franse coach. Joey vervolgt: “Het was een positief signaal dat we een uitnodiging kregen om begin maart dit jaar een week naar Aurillac te komen en te trainen met jongens van onze leeftijd. Dat was opnieuw een mooie ervaring. Maar daarna was het afwachten. Ik was blij en trots nadat we drie weken later bericht kregen dat we mochten komen.”

Joey is even stil en kijkt voor zich uit over het Hilversums kanaal. “Ik kan het nog amper beseffen dat ik over een maand in Aurillac woon. Ik denk dat het pas indaalt als we er zijn.”

‘Het pluspunt bij deze Franse club is dat men ook schoolopleiding belangrijk vindt’

“Ja, na het verlossende bericht uit Frankrijk, moest er het nodige worden geregeld”, meldt vader Frans Buskens. “We hebben goed contact met de ouders van Luca Kanz en twee weken geleden zijn we naar Aurillac gereden en hebben voor de jongens een appartement gevonden. En met school moest ook een en ander worden geregeld. Het voordeel is dat het Comenius de Loot-status heeft, waar studie en topsport op elkaar is afgestemd. Met coördinator Michiel Hess is dat voor het komend schooljaar doorgesproken. Joey gaat voor 5 havo online de lessen volgen en voor toetsen en het eindexamen komt hij naar Hilversum. Daar zijn met school en de club in Frankrijk heldere afspraken over gemaakt. Van Joey vraagt dat discipline. Eerst ’s morgens twee uur trainen, dan studie en aan het einde van de middag weer twee uur op het rugbyveld. Het pluspunt bij deze Franse club is dat men ook schoolopleiding belangrijk vindt.”

Joey knikt en weet dat het geen gemakkelijk jaar zal worden. Hij weet echter wel wat hij wil en waarvoor hij heeft gekozen. Vijf dagen keihard trainen en studie, op zaterdag een wedstrijd en alleen op zondag vrij. Joey voegt daar aan toe: “Ik moet ook de Franse taal machtig worden. In elk geval snel de rugbytermen. In Nederland is het Engels de voertaal in het rugby; bij de Fransen niet. In het veld communiceren de spelers in het Frans. Het is me duidelijk geworden dat een coach voor mijn positie in het veld, in het geval we gelijkwaardig zijn, de voorkeur geeft aan een Franse sprekende speler. Het is mooi dat de club in Aurillac daarvoor een Franse cursus aanbiedt.”

Hoger niveau

Dan is het even stil aan tafel en blikken we vervolgens terug hoe het zo is gekomen. Want voor Joey Buskens geldt de alom bekende topsportstelling: ‘Wat goed is komt snel’. “Ja dat is eigenlijk wel zo”, vervolgt de aankomende rugbyer in Franse dienst. “Want negen jaar geleden begon ik in met rugby bij de Bulldogs in Almere, waar Sander Bootsman destijds mijn eerste trainer was. Nu ga ik naar Frankrijk; ik besef het nog amper. We woonden toen in Almere en de Bulldogs is een leuke gezellige familieclub; niks mis mee. Maar ik wilde meer en op een hoger niveau. Daarom ben Ik in november 2017 gaan rugbyen bij ’t Gooi in Naarden waar een topsportcultuur heerst. Alles staat daar in het teken van presteren. Vrijwel alle teams van jeugd tot senioren spelen op het hoogste niveau in Nederland. Ik ben midden in het seizoen gekomen en mocht direct een aantal wedstrijden spelen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Hier nog speler van ‘t Gooi; in augustus niet meer. 

Voor het voortgezet onderwijs koos Joey voor het Comenius College omdat daar ook de rugby-academie aan verbonden is. “In combinatie met school trainen we daar vier dagen en daarnaast twee avonden bij ’t Gooi en op zaterdag een wedstrijd”, vervolgt hij. “Dat is een vol programma maar goed te doen. Bij ’t Gooi werd ik in mijn eerste jaar in het team onder 16 jaar (U16) Nederlands kampioen. Het jaar daarop werd door corona de competitie voortijdig afgebroken.”

Het talent van Joey Buskens was ook bij de Rugbybond in Amsterdam in het vizier gekomen. De speler van ’t Gooi werd opgenomen in de selectie U16 jaar. In dat jaar speelde hij twee vriendschappelijke interlands tegen België. “Wat was ik zenuwachtig maar ook trots dat ik voor het eerst het Oranjeshirt aan trok. Na een paar minuten spelen was dat al verdwenen en ging ik er vol in.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Joey Buskens aan de bal tijdens zijn eerste interland. 

Joey kan nog enkele weken in de vertrouwde omgeving de accu opladen voor zijn vertrek naar Frankrijk waar al op 2 augustus het rugbyseizoen begint.Wat brengt het komend jaar en de toekomst? Het rugbytalent beseft dat het sportief een zwaar seizoen zal worden. “Het eerste team van de senioren speelt in Frankrijk landelijk in de op één na hoogste divisie. Maar alle jeugdteams rugbyen in Frankrijk op het hoogste niveau. En als je beseft wat het niveauverschil is tussen Het Nederlandse en het Franse rugby dan weet je dat je als nieuwe buitenlandse binnenkomer vol aan de bak moet. Ik heb er vertrouwen in dat het me lukt. Voor het Nederlandse rugby is er komend seizoen een EK U18 en ik hoop dat het Franse competitieprogramma ruimte biedt om voor het Nederlands team uit te komen. Ik weet ook dat Aurillac niet verplicht is om me af te staan aan het Nederlands team. Ik zal moeten blijven als het teambelang dat vereist. Voor de korte termijn wil ik slagen In Frankrijk en in de verre toekomst spelen voor het Nederlandse senioren team.”

Hier nog speler van 't Gooi; in augustus niet meer.
Joey Buskens aan de bal tijdens zijn eerste interland.