Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversumse dansschool sluit jaar af bij Olympia

Het was ook voor de dansers van dansschool Dance On Point uit Hilversum een bewogen jaar met heel wat onzekerheden. Desondanks konden zij het seizoen op een mooie manier afsluiten. Op een podium bij SV Olympia’25 gaven zij hun enigszins aangepaste eindvoorstelling. 

De aan de Vaartweg gevestigde dansschool zag in 2019 het levenslicht, echter de inmiddels zo’n 200 leden hebben vanwege d elockdown vaker buiten dan binnen hun danstalent kunnen tentoonspreiden. Tot dusver hebben zij slechts negen maanden van hun onderkomen gebruik kunnen maken. 

En dan kun je wachten op betere tijden of creatief zijn. Door aanhoudende maatregelen en de bijkomende voorbereidingen die in principe maanden van tevoren in werking worden gezet, kwam eigenaar Manon Weijn op het idee om een buitentheater op te bouwen. Vorig jaar rond deze periode werden kleine buiten evenementen toegestaan. Dus als onderneemster pakte ze de boel bij elkaar op en ging haar creatieve brein aan de slag. “We gaan een buitentheater opbouwen. Een podium waarop gedanst wordt door dansers en een sfeervolle plek creëren waar publiek kan plaatsnemen”.

Dit jaar bood het voetbalveld van het op Sportpark Berestein gevestigde Olympia uitkomst. De dansers moesten de voorbije maanden hagel, sneeuw en een soms zeer hete zon trotseren, maar konden wel - zoals de eigenaar verwoordt - ‘hun eigen ding doen’. “Mijn dank is enorm groot dat zij hun grasveld ter beschikking stelde en zo konden alle dansers blijven genieten van hun danslessen.”

Enorme kick

In normale tijden is er aan het einde van het seizoen een grote en spectaculaire dansshow waarbij de aanhang (familie, vrienden, etc.) van de dansers anderhalf of twee uur lang verschillende dansoptredens kunnen zien. “Van ouders tot verzorgers, opa’s en oma’s, vrienden en kennissen, groot publiek is er dan altijd aanwezig”, aldus Weijn. “Als jonge tot ervaren danser, geeft dit je een enorme kick en krijg je een boost aan zelfvertrouwen.”

Maar ondanks de versoepelingen van de laatste weken, was het daarvoor zaterdag te vroeg. Maar door de goede samenwerking met Olympia de laatste tijd, kon daar alsnog een eindshow plaatsvinden. Zaterdag was de grote dag. Wel ging het anders dan bij een normale eindshow. Nu kreeg iedere groep van Dance On Point steeds een kwartier lang het podium tot zijn beschikking en wisselde ook het publiek steeds van samenstelling. “Er kan inderdaad niet te veel publiek bij zijn”, aldus de eigenaar. “Maar de kinderen hebben nu wel een einddoel. Dit hebben zij zo gemist.”

Groei en ontwikkeling

De show van zaterdag werd uitgevoerd door grote en kleine dansers, beginners en gevorderden. De jongste was twee en een half, de oudste 25 jaar. De dansacts waren mooi, lief, ondeugend, vertederend, uitdagend en stoer. Verschillende dansstijlen - klassiek ballet, peuterballet, kleuterballet, streetdance, modern-jazz, urban fusion, feminine en kidsdance - kwamen voorbij. Voor alle betrokkenen kwamen geduld en flexibiliteit er zeker bij kijken, maar met in oplossingen denken kom je heel ver. Weijn: “Zo fijn om te merken dat leerlingen zo uitkijken naar hun dansoptreden en ouders live de groei en ontwikkeling van hun eigen zoon en/ of dochter kunnen zien.”