De Wilhelminaschool in 2018 tijdens een optreden van de band Chef'Special.
De Wilhelminaschool in 2018 tijdens een optreden van de band Chef'Special. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Dik drie ton voor verbetering ventilatie vier basisscholen

HILVERSUM Bij vier Hilversumse basisscholen kan de vlag uit. Zij krijgen samen 322.571 euro subsidie uit Den Haag voor het verbeteren van de ventilatie in hun gebouwen. 

Het gaat om de schoolgebouwen van Montessorischool Zuid, de Godelindeschool, de Hilversumse Schoolvereniging en de Wilhelminaschool, schrijft het Hilversumse college van burgemeester en wethouders (B&W). De scholen dienden bij de gemeente het verzoek in om de ventilatie in hun schoolgebouwen te verbeteren, met gebruikmaking van de zogenoemde Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS).
Op grond van deze SUVIS, een uitkering voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen voor primair of voortgezet onderwijs te verbeteren, wordt 30 procent van de kosten vergoed. Het overige deel moeten de schoolbesturen zelf op tafel leggen. "Alle aanvragen zijn toegekend”, aldus B&W. "Wij hebben de aan de gemeente toegekende bijdragen aan de verschillende schoolbesturen beschikbaar gesteld.”
Deze specifieke uitkering is bestemd voor een project waarbij bestaande schoolgebouwen verbouwd worden en waarin in elk geval noodzakelijke en energiezuinige maatregelen om het binnenklimaat te verbeteren worden getroffen, vervolgen B&W. De uitkering kan ook voor aanvullende energiebesparende maatregelen aangevraagd worden.
De bouwactiviteiten moeten starten tussen 1 oktober dit jaar en 1 januari 2022. Op uiterlijk 31 december 2023 moet de bouw afgerond zijn. De Montessorischool Zuid krijgt met 158.523 euro het hoogste bedrag. De Wilhelminaschool en de Hilversumse Schoolvereniging volgen met respectievelijk 60.548 en 60.000 euro op gepaste afstand. De Godelindeschool tot slot ontvangt 43.500 euro. De Montessorischool Zuid zal tevens zonnepanelen op de school aanbrengen. De schoolbesturen voeren de verschillende werkzaamheden voornamelijk in de zomervakantie uit.