Nieuw leven in en rond het pand aan de Naarderweg 16.
Nieuw leven in en rond het pand aan de Naarderweg 16. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Tijd voor reuring is nu aangebroken

Langer met de armen over elkaar blijven zitten totdat een mediapartij zich meldt of dat de gemeente Hilversum de mediabestemming van de Naarderweg 16 ervan afhaalt, heeft geen zin. Wat de pandeigenaar betreft, is het nu zaak om reuring te creëren en de ruimtes te verhuren. 

Op de parkeerplaatsen voor de entree staan weer wat auto’s. Naast die van de pandeigenaar ook een aantal wagens van werklui. Het is tijd voor een opknapbeurt. Nog langer niets doen aan het pand betekent alleen maar meer verloedering en groter wordend achterstallig onderhoud. Aan de vlaggenmasten wapperen verse en nieuwe vlaggen met daarop onder meer ‘Te Huur’, naarderweg16.nl. Ook de blauw-gele vlag van Hilversum met de boekweitkorrels hangt ertussen. 

Bij binnenkomst staat een houten gebouwtje. Dat moet de nieuwe receptie worden. Coronaproof is daarbij het sleutelbegrip. De vloer is eruit gehaald. Binnenkort ligt daar een mooie, nieuwe houten vloer. Het zijn enkele van de vele investeringen van de pandeigenaar, die niet met zijn naam in de krant/op deze website wil, met als doel nieuw leven in het voormalige onderkomen van United Broadcast Facilities blazen en daarmee huurders aantrekken. Met zevenduizend vierkante meter ruimte en zo’n honderdvijftig parkeerplaatsen is er voldoende keus.

Molensteen

Het markante pand tussen Hilversum en Bussum gaat het zesde jaar van leegstand in. Tot nu toe is het niet gelukt om een nieuwe huurder of huurders te vinden. Er waren zeker wel geïnteresseerden, maar steeds ketste dat af. Dat heeft alles te maken met de mediabestemming die er op de Naarderweg 16 zit. Die door de gemeente bepaalde bestemming is een molensteen om de nek gebleken. In de recente geschiedenis is daarom onder andere de komst van een casino (Oostenrijks bedrijf had plannen) en de realisatie van sociale huurwoningen (Dudok Wonen had interesse) op niets uitgelopen. Net als de vraag om er een hotel te vestigen. En onlangs nog is het verzoek via de architect van het gebouw voor een zorgcentrum en wooncomplex met aanleunwoningen, zelfstandige appartementen en gedeelte beschermd wonen afgewezen.

Vanuit het raadhuis was het antwoord op alle aangedragen voorstellen steeds nee. Antwoord op de vraag wat er dan wel kan en mag, bleef uit van het college en de politiek. Steevast is de mededeling dat er een mediapartij zich er moet vestigen. De Naarderweg 16 ligt immers dichtbij het Media Park en United heeft er lange tijd gezeten. Alleen wijst de markt de laatste jaren uit dat er wel wat belangstelling is van mediabedrijven maar dat heeft nooit tot iets concreets geleid. “Als je kijkt naar het Arenapark, het Media Park, villa’s waar alleen mediabedrijven in mogen zitten en deze locatie dan staan er tienduizenden vierkante meters leeg”, aldus de eigenaar. “Hoe kun je nou zo’n beleid voeren als er totaal geen vraag is en zoveel leegstand is? Dat is puur de wens van Hilversum Mediastad.”

Concrete ontwikkeling met veel potentie

In de gemeenteraadsvergadering van 21 april vroegen de ChristenUnie, SP en Hilversums Belang aandacht voor de Naarderweg 16 en drongen er bij verantwoordelijk wethouder Floris Voorink op aan om te kijken naar een ander perspectief voor deze locatie. Uiteindelijk is deze motie aangehouden, omdat de VVD-bestuurder onder meer aangaf dat bestemmingsplanwijzigingen niet via moties moeten verlopen. Dit moet via een gedegen voorbereiding gaan. Daarnaast had de portefeuillehouder het over een zeer concrete ontwikkeling met veel potentie in dat gebied. Zijn verwachting was in april om de raad nog voor de zomer of net na de zomer hierover te informeren. En mocht het onverhoopt niets worden, dan is het tijd om inderdaad eens naar een plan B te gaan kijken. 

‘Dat kuiken is al lang overleden, want dat broeden duurt nooit zo lang bij een kip’

Verder liet hij weten dat zijn collega-wethouders Gerard Kuipers (Media) en Arno Scheepers (Grondexploitatie) druk bezig zijn met een grote mediapartij die zich daar zou willen vestigen. “Verder heb ik geleerd dat je een broedende kip niet moet storen”, voegde Voorink hieraan toe. Wat de eigenaar van de Naarderweg 16 betreft, heeft deze kip een olifantenbevalling. Het ei is kennelijk nog altijd niet gelegd. “Dat kuiken is al lang overleden, want dat broeden duurt nooit zo lang bij een kip”, is de gevatte Amsterdamse reactie. Over welke ontwikkeling de VVD’er het heeft, weet hij niet. Hij is hier niet van op de hoogte, maar weet wel wat dat hij hierdoor nog meer geduld moet betrachten in de wachtkamer.

Virtueel kantoor

Het is nu tijd om met de Naarderweg 16 aan de slag te gaan, het pand op te knappen, in de markt te zetten voor verhuurders en daarna er eens rendement op te maken. Te huur zijn kantoor- en opslagruimtes, studio’s en ook virtuele kantoren. Dat laatste is bijvoorbeeld handig voor zogeheten éénpitters, die vanuit huis werken maar bijvoorbeeld hun post laten sturen naar het Hilversumse adres. Van de Naarderweg wordt de post dan één keer in de week naar de klant toegestuurd. Dat kan al vanaf 25 euro per maand, exclusief servicekosten.

“Alles is nieuw. Het is een flinke investering. Het moet gewoon gaan lukken. Linksom of rechtsom. Daarom zijn we nu volop met de verbouwing aan de gang om zo de mogelijkheid van verhuur te realiseren”, aldus de eigenaar. “Voor een relatief lage prijs kunnen mensen hier hun werkzaamheden doen. Als dit niet lukt dan blijft alleen transformatie nog over”, vult hij aan.