Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Volgende fase voor
project Arenapark

De plannen met het Arenapark zijn in de volgende fase aanbeland. Voor het opstellen van het stedenbouwkundig plan - zeg maar de tekening van de gewenste inrichting van het gebied - heeft de gemeente Hilversum nu het prestigieuze bureau VenhoevenCS geselecteerd.  

 1 juli vorig jaar stelde de gemeenteraad het Masterplan Arenapark 2.0 vast. Daarin staat dat het vernieuwde bedrijventerrein een plek moet zijn voor werken, wonen, onderwijs en sport. Ook is de verplaatsing van Station Sportpark een onderdeel en is er de wens voor onderzoek naar meer wonen en werken én naar alternatieven voor biomassa als warmtebron voor het Arenapark.  

‘In de afgelopen maanden zijn er enkele belangrijke stappen gezet’

Sindsdien, aldus het college van burgemeester en wethouders, is er hard gewerkt aan de voorbereiding van het stedenbouwkundig plan. Dit zoomt dieper in op het gebied en legt alle kaders vast die nodig zijn voor succesvolle ontwikkeling. “Hierin worden de studie naar meer wonen en werken en een alternatief voor biomassa meegenomen. De voorbereiding voor het stedenbouwkundig plan is inmiddels afgerond, waarmee het project een nieuwe fase ingaat; het opstellen van het stedenbouwkundig plan. In de afgelopen maanden zijn er enkele belangrijke stappen gezet in de voorbereiding van het stedenbouwkundig plan.” 

Zo is er met alle belangrijke betrokkenen gesproken en zijn alle inhoudelijke onderdelen helder. Dit moet, aldus het college, leiden tot de heldere afbakening van ‘bouwstenen’ van het stedenbouwkundig plan. Daarin staan dus ook de internationale school en het nieuwe Evert Kroonzwembad.  

Nationale en internationale ervaring

Daarnaast is er een stedenbouwkundig bureau geselecteerd om het stedenbouwkundig plan op te stellen. Het Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS, niet de eerste de beste, is de gelukkige. “Vanuit hun nationale en internationale ervaring, betrokkenheid bij meerdere sportfaciliteiten en campussen en heldere visie op mixed use gebieden passen zij goed bij de opgave van het Arenapark”, stelt het college. “Daarnaast hebben ze veel ervaring met stations, stationsomgevingen en samenwerking met NS en ProRail.”  

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Gemeente Hilversum

En nu de ‘bouwstenen op orde’ zijn en een bureau is geselecteerd, start het opstellen van dat stedenbouwkundig plan. Het is de bedoeling dat alle betrokkenen daarbij nauw worden betrokken. Het gaat dan niet alleen om de belangrijkste grondeigenaren en ontwikkelaars met een ontwikkelpositie, maar ook om belangenvertegenwoordigers, zoals de verenigde bewoners van de Soestdijkerstraatweg/Laapersveld, OVAEL, VOC en sportverenigingen. “Dit doen we in de vorm van overlegtafels”, schrijft het college. “Ook blijven de we stad breed informeren en bevragen.”

Extra budget

Voor een succesvol stedenbouwkundig proces is er voor 2021 wel weer 395.000 euro geraamd. Dit betekent dat er 199.000 euro extra budget benodigd is om tot een succesvol stedenbouwkundig plan te komen. “Dit extra budget wordt onder andere besteed aan een zorgvuldige scenariostudie die uw (de raad, red.) wensen onderzoekt voor meer woningen en werklocaties en alternatieven voor biomassa. Ook het rekenen aan de gebiedsontwikkeling in meerdere scenario’s, en zo komen tot een haalbare business case, is onderdeel van de aanpak in 2021.” 

De mogelijkheden voor het project Arenapark worden de komende zomermaanden verkend. Eind dit jaar komt VenhoevenCS met een voorlopig ontwerp van het stedenbouwkundig plan. Op basis van de reacties uit de politiek en van organisaties/inwoners werkt de gemeente dit verder uit. Het is de bedoeling dat in maart volgend jaar het ‘Plan Arenapark’ wordt besproken in de gemeenteraad.