De onthulling.
De onthulling. Foto: Bastiaan Miché

Villa Erica de perfecte locatie

Vervolg van de voorpagina

Al ruim voor de officiële onthulling van 'Een Steentje Bijdragen' hadden de kinderen van de kindergemeenteraad geoefend: vorig jaar september onthulden zij het kunstwerk ook, samen met burgemeester Pieter Broertjes. Dit was in het Rosarium, tijdens de vredesweek. Omdat het kunstwerk (toen nog) uit losse stenen bestond, mocht het daar niet blijven liggen. Nu is dat anders.
De bibliotheek Hilversum bood het kunstwerk een vaste plek aan. De locatie kan niet beter: ‘Villa Erica' waar het kunstwerk recht voor ligt, deed in 1945 dienst als de ‘Maple Leaf Club' van de Canadese bevrijders. Het kunstwerk is door aannemer Van der Kolk op een betonnen ondergrond geplaatst en de stenen zijn daar op gefixeerd. De gemeente Hilversum heeft het kunstwerk in beheer en het wordt onderhouden door de Kunstwacht.
Het kunstwerk bestaat uit ruim vierhonderd beschilderde keien die zijn neergelegd in de vorm van een maple leaf. Behalve als symbool voor 75 jaar vrijheid staat het ook voor het blijven vertellen van het verhaal over de bevrijding. Kunstenaar Sven Lamme hielp de kinderen bij het ontwerp. Historicus Pieter Hogenraad is nauw betrokken, net als vier ouderen die zelf als kind in Hilversum opgroeiden tijdens de oorlog. Zij deelden hun ervaringen van toen met de kinderen. Ook hielpen ze mee met het beschilderen van de stenen. Alle vier waren er op deze bijzondere avond ook weer bij. De onthulling was tevens het afscheid van de huidige kindergemeenteraad. De kinderen kregen een educatieve tour door ‘Villa Erica' en de naastgelegen bunker. De nieuwe lichting, bij elkaar twintig kinderen van elf scholen, is woensdag geïnstalleerd.