Leerlingen geven Martha bloemen.
Leerlingen geven Martha bloemen. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Feest en afscheid van 'begrip' op Titus Brandsmaschool

HILVERSUM Een bijzondere dinsdag voor de leerlingen van de Titus Brandsmaschool. Zij vierden de officiële opening van het compleet vernieuwde schoolplein. Tegelijkertijd namen zij afscheid van ‘een begrip’ binnen het gebouw aan de Lopes Diaslaan. 

Met een ijsje in de hand probeert een scholier zo snel als kan de finish van het nieuwe hardloopbaantje te bereiken. Ondertussen klimmen en klauteren leerlingen op het nieuwe klimtoestel of de klimmuur aan het schoolgebouw. Ook is er nu een houten parcours en een klein voetbalveld. “Het plein was een groot voetbalveld”, vertelt schooldirecteur Anoek van Hofwegen. “Nu is er veel te spelen, voor iedereen is er wel wat. En ook op het voetbalveld is nog ruimte genoeg.”
Tijdens het feestje wordt er ook afscheid genomen van administratief medewerker Martha van Kerkwijk. Maar liefst 41 jaar was zij werkzaam binnen de basisschool in Hilversum-Noord, waarvan een groot deel vrijwillig. Na de zomervakantie echter keert zij niet meer terug. Waarschijnlijk, zegt zij, komt dan pas ook het besef dat het voorbij is. Deze dinsdag geniet ook zij nog volop van de feestvreugde. Van veel leerlingen krijgt zij nog flink wat bloemen en kaarten cadeau. En knuffels. En dat terwijl er verderop het schoolplein al heel wat ontvangen cadeaus staan.

De afwisseling

Van Kerkwijk kwam dik veertig jaar geleden bij de Titus Brandsmaschool, omdat haar destijds 4-jarige dochter hier naar school ging. In de loop der jaren heeft zij de school zien veranderen van een kleine ietwat amateuristische organisatie naar een school die nu deel uitmaakt van het grote en professioneel opgezette Alberdingk Thijm Scholen. "En al die jaren dacht zij er nooit aan ergens anders aan de slag te gaan. Er zijn zo veel leuke dingen voorbij gekomen, zoals de schoolkampen. Maar ook de cijfertjes. Daar ben ik dol op. Dat is het leuke eraan: de afwisseling. Dan ben je bezig met de personeelsformatie en dan bijvoorbeeld komt er ineens een kind met een bloedneus binnen. Dat is dan toch iets anders dan in een suf kantoor.”