'Juist minder giftreinen in Hilversum'

HILVERSUM Het alarmerende bericht van twee politieke partijen in Hilversum dat er weer meer giftreinen rijden over het spoor door de mediastad is onjuist. Er is juist sprake van een afname, antwoordt het college van burgemeester en wethouders (B&W) op vragen van Hart voor Hilversum en PvdA. 

De twee partijen, samen goed voor 8 van de 37 zetels in de gemeenteraad, vermoedden dat het vervoer van chemische stoffen over het spoor in Hilversum 'op soms luttele meters van de bebouwing' de laatste jaren was gestegen. “Er is bovendien reden om te twijfelen aan de staat van onderhoud en veiligheid van goederentreinen", aldus de vragenstellers.
Het college laat nu echter weten dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor door Hilversum de voorbije jaren juist daalde. Zo reden er in 2016 nog zo’n veertien ‘ketelwagenequivalenten’ met bijvoorbeeld brandbare gassen, toxische gassen, chloor, zeer brandbare vloeistoffen, acrylonitril of zeer giftige vloeistoffen door Hilversum. In 2019 waren dat er nog ‘slechts’ zeven en in 2020 vier. Zij rijden met een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur. “Het college herkent zich dan ook niet in het beeld van de vragenstellers dat er zichtbaar sprake is van toename van dit transport.”

Grote verschillen

Hart voor Hilversum en PvdA meenden verder dat er grote verschillen bestaan tussen de regels en technische eisen aan spoorwegsystemen binnen Europa, terwijl goederentransport grensoverschrijdend is. Ook zouden deze treinen steeds vaker bestuurd worden door niet in Nederland opgeleide en geaccrediteerde machinisten, die niet altijd bekend zijn met lokale situaties op het Nederlandse spoor. Zo was er in mei nog een incident met een binnenvaartschip in Groningen.

Het college bevestigt dat er in Nederland en Europa verschillende treinbeveiligingssystemen bestaan, echter goederentreinen beschikken over apparatuur die met deze verschillende systemen kan communiceren. "Het nieuwe Europese systeem ERTMS gaat op termijn zorgen voor meer uniformiteit”, aldus het college. "Goederentreinen worden bestuurd door geaccrediteerde machinisten mét wegbekendheid die bovendien de Nederlandse taal spreken. Het aangehaalde binnenvaartincident in Groningen is daarom absoluut niet representatief voor de hoge veiligheidseisen."