Zaterdag werd de tentoonstelling geopend.
Zaterdag werd de tentoonstelling geopend. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Fabrieksverhalen Nederlandse Seintoestellen Fabriek nu te zien in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Er ging de nodige commotie aan vooraf maar uiteindelijk is zaterdag wel gewoon de nieuwe tentoonstelling over fabrieksverhalen van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) geopend. 

Het tumult ontstond toen speciale gast Theo Mooiweer (97) elders was afgezet en vervolgens verdwaalde. Drie kwartier later dan gepland - ook na een oproep via burgernet - bracht de politie hem naar het juiste adres: bij Tante Jans aan de Schapenkamp in Hilversum. Daar is nu iedere zaterdag en zondag de tentoonstelling te zien. 

Honderd jaar geleden betrok de NSF haar plek in Hilversum-Oost, waar zij al snel uitgroeide tot een waar Hilversums icoon. Dit is de wieg waar Hilversum als omroep- en later als mediastad werd geboren. Inmiddels is er niet veel meer te zien op het fabrieksterrein, maar zijn er wel mooie verhalen van oud-werknemers en objecten bewaard gebleven die het verhaal kunnen vertellen. In de tentoonstelling ‘NSF Radio: fascinerende fabrieksverhalen’ zijn deze te horen en te zien.

Het is deze zomer precies een eeuw jaar geleden dat de NSF haar fabrieksdeuren opende op de Jan van der Heijdenstraat. Bij de Nederlandse Seintoestellen Fabriek, werd volop gepionierd met de nieuwe draadloze sein- of radio uitzendtechniek. Later produceren ze ook radio’s en gaan ze uitzenden (al in 1923) om de verkoop van radio’s te stimuleren. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De tentoonstelling is opgebouwd rondom ‘fabrieksverhalen’ van zes geïnterviewde oud-werknemers en/of hun kinderen (allen op zeer hoge leeftijd). Deze zijn omgezet in ‘karakters’ in de tentoonstelling en vertegenwoordigen verschillende aspecten van de fabriek die als thema’s centraal staan in de tentoonstelling: de NSF en uitvindingen, NSF en personeel en NSF en WOII. Met deze tentoonstelling wordt een kijkje in de fabriek gegeven. Er komt ook een app waarin de verhalen te beluisteren zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)


1930: Alle medewerkers van de NSF aan de voet van een van de zendmasten. - Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum

Boekpresentatie Wim Visser
Cultuurwethouder Gerard Kuipers en Tim Visser openden zaterdag de tentoonstelling. Laatstgenoemde presenteerde tevens zijn boek. Dit boek gaat over zijn vader, die aan de wieg stond van de eerste radio-uitzendingen vanuit Hilversum. Wim Visser is inmiddels in de 90 en heeft zelf ook bij de NSF gewerkt.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De tentoonstelling is elke zaterdag- en zondagmiddag te zien, van 12.00 tot 16.00 uur. Reserveren van tickets kan via www.dudokarchitectuurcentrum.nl. Een kaartje kost 4 euro, hiermee zijn de volgende tentoonstellingen te bezoeken: NSF RADIO, Hilversum Ontkiemt en Retour Hilversum bij Tante Jans en bij het Dudok Architectuur Centrum: Dudok by Iwan Baan en Dudok als Stedenbouwer.

Ook oud-wethouder en tegenwoordig burgemeester van Diemen, Erik Boog, nam een kijkje. © Foto Miché / Bastiaan Miché