De politie mag nu mensen op het Media Park fouilleren.
De politie mag nu mensen op het Media Park fouilleren. Foto: Bastiaan Miché

Media Park 'veiligheidsrisicogebied'

HILVERSUM Het Media Park geldt voor nog onbepaalde tijd als zogenoemd veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie meer bevoegdheden krijgt en bijvoorbeeld mag fouilleren en bagage en auto's mag doorzoeken.

Aanleiding voor het politieke besluit is de komst van RTL Boulevard van het Amsterdamse Leidseplein naar het Hilversumse Media Park. RTL verzocht de gemeente afgelopen weekend om in Hilversum uit te kunnen zenden, nadat de uitzending van zaterdagavond vanwege een ernstige dreiging niet doorging. Ook zondag werd het programma geschrapt.
RTL Boulevard zond maandagavond voor het eerst uit vanaf het op dat moment al zwaar beveiligde Media Park. Er waren zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen. Over de inhoud daarvan doet de gemeente geen mededelingen. Te zien was met zware containers gebouwen minder kwetsbaar werden gemaakt voor pogingen met een voertuig binnen te dringen.
Omdat de maatregelen langere tijd gelden, moest de gemeenteraad nog wel akkoord gaan met een aanpassing van de algemene plaatselijke verordening. De raad gaf ook zonder al te veel bezwaren groen licht, al was er wel de wens om zodra het kan weer terug te gaan naar een normale situatie. Ook is het nu niet de bedoeling dat de politie zomaar mensen fouilleert. Er moet echt sprake zijn van een verdachte situatie.

3 'Maatregel echt noodzakelijk'