William de la Porte laat een collectebord zien, want de collectebus verdwijnt.
William de la Porte laat een collectebord zien, want de collectebus verdwijnt. Foto: Yvonne Hoefman

Primeur voor KWF Hilversum: naast huis-aan-huis nu ook thuiscollectanten

Zorg

HILVERSUM - Geld ophalen voor het goede doel thuis vanaf de bank. Het klinkt als een utopie maar KWF Hilversum is de eerste die ook met zogeheten thuiscollectanten gaat werken in september als de jaarlijkse collecte van KWF kankerbestrijding weer op de kalender staat. 

“Het afgelopen jaar hebben we gezien dat, om welke reden dan ook, niet iedereen langs de deur kan of wil gaan. Daarom zijn we blij dat je nu ook kunt meedoen als thuis-collectant. Je kunt dan collecteren vanuit je eigen huis, vanaf de bank”, vertelt William de la Motte (zie foto), voorzitter van de Hilversumse KWF-afdeling.

Maar hoe werkt dat dan? De preses legt dat uit: “Je ontvangt na aanmelden een eigen QR-code en stuurt een kant-en-klaar berichtje aan je vrienden en familie waarin je vraagt om een donatie. Extra leuk is dat je door de eigen QR-code kunt zien wat je hebt opgehaald.”

Frizzle Shizzle
Inmiddels hebben de eerste twee Hilversumse thuiscollectanten zich al gemeld. Het zijn bekenden. De eerste is voormalig KWF-voorzitter Flos Wisse Smit. Mandy Huydts, zangeres van Frizzle Shizzle, gaat over twee maanden eveneens vanuit huis aan de slag voor KWF. 

Opstaan tegen kanker en geld inzamelen voor betere zorg en onderzoek blijft hard nodig, zo meldt KWF Hilversum. De voorbereidingen voor de jaarlijkse collecte zijn bij de lokale afdeling al gestart. Een enthousiast team staat in de startblokken, waaronder Huydts en Wisse Smit.

Collectebus
Naast deze primeur staat er nog een andere verandering op stapel. De oude, vertrouwde collectebus verdwijnt in Hilversum uit het straatbeeld. De collectant die langs de deuren gaat, blijft gewoon. Alleen de werkwijze is anders. “Velen lopen ieder jaar in dezelfde straten en zijn een bekend gezicht in de buurt. Dit jaar bellen ze aan met een collectebord en kun je doneren door de QR-code te scannen met je telefoon. Dat kan mét anderhalve meter afstand en is dus niet alleen veilig, maar ook makkelijker”, aldus De la Motte.

Wie interesse heeft als collectant (langs de deur of vanuit huis) geld op te halen voor KWF kan zich melden bij collectecoördinator Marielle van den Biggelaar via kwfhilversum@gmail.com.