Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum herdenkt MH17: ‘We dit nooit vergeten en we zullen dit ook nooit vergeten”

Mensen

HILVERSUM - Pakweg dertig belangstellenden, waaronder een aantal nabestaanden, waren zaterdagmorgen naar het MH17-monument in het Dudokpark gekomen om de vliegramp van alweer zeven jaar terug te herdenken. In de Boeing 777 van Malaysia Airlines zaten op 17 juli 2014 vijftien Hilversummers.

De bijeenkomst van zaterdagmorgen was vanwege de coronamaatregelen kleinschalig van opzet. Er was een toespraak van pastoor Jules Dresmé en waarnemend burgemeester Charlies Aptroot las vervolgens de vijftien namen van de slachtoffers voor. Tot slot legden de aanwezigen zonnebloemen bij het monument. 

In zijn toespraak benadrukte de pastoor dat dit verhaal gehoord moet blijven worden, zeker zolang de daders nog vrij rond lopen. Dresmé maakte daarbij de vergelijking met Peter R de Vries, die ook onschuldig is neergeschoten en de machteloosheid die vervolgens ontstaat omdat er nog zo veel vragen zijn. Zou er ooit iemand achter de tralies komen, is als het gaat om de vliegramp nog altijd de grote vraag.

Desondanks, aldus Dresmé, is het goed om ieder jaar bij de vliegramp van vlucht MH17 stil te staan. “We vergeten dit niet en we willen dit ook nooit vergeten. Zolang we hier zijn en zolang we in Hilversum wonen, mogen we dit nooit vergeten en zullen we dit ook nooit vergeten.”

De vijftien Hilversumse slachtoffers
John Allen (44 jaar), Sandra Allen-Martens (44 jaar), Christopher Allen (16 jaar), Julian Allen (14 jaar), Ian Allen (8 jaar), Erik van Heijningen (54 jaar), Tina Mastenbroek (49 jaar), Zeger van Heijningen (17 jaar), Gerrit Menke (70 jaar), Mary Menke-Bignell (65 jaar), Quinn Schansman (18 jaar), Charles Smallenburg (55 jaar), Thérese Smallenburg-Brouwer (50 jaar), Carlijn Smallenburg (15 jaar) en Werther Smallenburg (11 jaar).

Zie ook: ‘17 juli staat symbool voor iets dat ik niet heb kunnen afsluiten’