Kort geding over schutting

HILVERSUM “Als een ingrediënt voor een burenruzie.” Zo bestempelde de voorzieningenrechter in Lelystad afgelopen week het conflict tussen buren uit de Leeuwerikstraat en de Lijsterweg.

door Anke Sprakel

Een aantal van hen had een kort geding aangespannen tegen een buurman die door middel van het plaatsen van een schutting het gangpad tussen de woningen zou hebben versmald waardoor het volgens de buren bijna onmogelijk was om vanaf de straat via het gangpad de achtertuinen met een scooter, fiets of afvalcontainer te bereiken.
De gedaagde buurman die in 2018 zijn intrek in de wijk nam, zegt dat hij de schutting heeft geplaatst omdat er een knik in zijn tuin zat die hij er door het plaatsen van de schutting uit heeft gehaald. De schutting liet hij bouwen op de kadastrale erfgrens wat volgens hem inhield dat het gangpad slechts 10 centimeter smaller is geworden. In plaats van 1.10 meter was de doorgang nu 1 meter breed.
Zijn buren zeggen dat na meting is gebleken dat de doorgang nog maar 80 centimeter smal is. Hun raadslieden stellen dat door deze smalle slecht toegankelijke doorgang hier sprake is van inbreuk op het recht op overpad. Volgens de advocaten wordt het gangpad al meer dan 20 jaar gebruikt en is het al die tijd 1.10 meter breed geweest.
Dit zou volgens hen betekenen dat er sprake is van verjaring van het recht op overpad; wat zou inhouden dat de nieuwe buurman niet zonder meer recht heeft om zich dat stukje grond toe te eigenen. Zij eisen dat de voorzieningenrechter de buurman verplicht de schutting af te breken en dat het gangpad de oorspronkelijk 1.10 meter breedte behoudt. De advocaat van gedaagde buurman is het daar niet mee eens. Hij stelt dat nergens onomstotelijk is komen vast te staan dat de situatie al meer dan 20 jaar zo is.
Aan het einde gaf de voorzieningenrechter de buren nog één keer de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Toen daar van af werd gezien, mompelde de rechter dat hij dat al wel had beproefd. De uitspraak is volgende week.