Brandweer in actie bij een woningbrand aan de Sint Annastraat.
Brandweer in actie bij een woningbrand aan de Sint Annastraat. Archieffoto: Bastiaan Miché

Wat is stand van zaken qua verbetering bluswatervoorziening in Hilversum?

Buurt & wijk

Hoe zit het met de aanpak van het verbeteren van de bluswatervoorziening in Hilversum? Dat wil de fractie van Hart voor Hilversum weten van het college van burgemeester en wethouders (B&W). De coalitiepartij hoopt dat er op korte termijn duidelijkheid over komt, zodat mogelijke extra investeringen nog kunnen gebeuren voor de behandeling van de begroting in november. 

De directe aanleiding voor deze vraag is de enorme brand in Soesterberg van maandag. In de berichtgeving kwam naar buiten dat er veel bluswaterwagens aan te pas moesten komen, waaronder vanuit Schiphol, omdat er ook onvoldoende bluswatervoorzieningen in de omgeving waren. 

Dat koppelt Hart voor Hilversum-raadslid Ron Lancé aan het bericht van maart van het college, waarin zij aangaf dat er 120 kranen in Hilversum niet aan de minimale capaciteitsnorm voldoen. Dit probleem speelt overigens in de gehele Gooi en Vechtstreek. In Hilversum speelt het specifiek in de oudere wijken van het waterleidingnetwerk, waar nog gietijzeren leidingen liggen met een beperkte diameter.