Rechtszaak tegen 'kopschoppers' in Nederland

HILVERSUM Een meevaller voor de verdachten - beter bekend 'Gooise kopschoppers - die worden verdacht van de fatale mishandeling op Mallorca. De rechtszaak vindt niet in Spanje maar in Nederland plaats. 

De Spaanse onderzoeksrechter kwam met dit verzoek. Het parket Midden-Nederland, waar al een onderzoek naar de geweldplegingen was gestart, zal dit onderzoek uitvoeren. Naar verwachting zal het één tot twee weken duren voordat alle stukken zijn vertaald. Een onderzoeksteam met rechercheurs van Politie Midden-Nederland is inmiddels geformeerd en begonnen met het onderzoek.
In de vroege ochtend van 14 juli vonden er meerdere geweldplegingen plaats, volgens de Spaanse politie door een groep Nederlandse jongeren in badplaats El Arenal. Bij de geweldplegingen raakte de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddingxveen zo ernstig gewond dat hij op 18 juli in een Spaans ziekenhuis overleed.

Ondertussen was een groep van dertien Gooise jongeren tussen de 18 en 20 jaar in beeld als betrokkenen. Negen van hen - hun namen circuleren inmiddels op internet - zouden daadwerkelijk mee hebben gedaan aan de vechtpartij. Op 16 juli hield de Spaanse politie één Nederlandse verdachte aan toen deze de sleutels van het huurhuis kwam inleveren. De rest van de groep - uit Hilversum en Bussum - was al halsoverkop vertrokken naar Nederland. De opgepakte jongen werd later weer vrijgelaten. Op videobeelden zou te zien zijn dat hij geen grote rol speelde bij de mishandeling.
In de week daarop deden twee Nederlanders in Nederland aangifte van mishandelingen in de bewuste nacht in El Arenal die mogelijk zijn toe te schrijven aan dezelfde vechtersbazen. Dit was aanleiding om op 22 juli een onderzoek in Nederland te starten. "Als blijkt dat dit inderdaad dezelfde groep Nederlanders betreft, zullen de bevindingen hieruit worden samengevoegd met het verdere onderzoek naar de fatale mishandeling”, aldus het OM.