'Onderzoek nog in volle gang'

Vervolg van de voorpagina

Het onderzoek naar de gewelddadigheden op Mallorca is nog in volle gang. Onderzocht wordt onder andere wat de exacte rol is van andere betrokkenen. Hiervoor is de politie bezig om op basis van de beelden hun identiteit vast te stellen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Benadrukt wordt dat ‘nog steeds’ de hulp van getuigen erg belangrijk is om duidelijk te krijgen wat er precies is gebeurd. Dat geldt vooral voor het geweld tegen het overleden slachtoffer. Op de beelden is te zien dat er veel omstanders waren en is te horen dat meerdere omstanders Nederlands spreken. Duidelijk is dat nog niet al die personen zich hebben gemeld.

De opgepakte Hilversummer behoort tot een grote groep jongeren uit 't Gooi en dan met name Hilversum, die bij de politie in Spanje al te boek stonden als verdachten. De gemoederen op internet liepen afgelopen week hoog op toen daar namen rondgingen. Daarbij ontstond het gerucht dat officier van justitie arrondissementsparket Midden-Nederland Nadine Franken de moeder/familie zou zijn van een van de verdachten. Het OM liet daarop direct via Twitter weten dat dit absoluut niet het geval is.

Dat het OM reageert op (online) geruchten komt niet heel vaak voor. "Normaal denken wij bij geruchten van 'zoek het maar uit', zegt een woordvoerder, "maar dit is té erg. Dit is op de persoon en zo ontzettend niet waar. Als iemand van ons ook maar een connectie zou hebben met een van de verdachten doen wij deze zaak niet eens. Maar nu ontstaat er de suggestie dat er sprake is van een handjeklap met rijke ouders. Er is sprake van een vreselijk wantrouwen."

Het OM betreurt dat de lijst met namen van de vermeende dadergroep op internet is verschenen. Het opsporen van daders is namelijk het werk van de politie en het OM. "De kans is groot dat dit tot verkeerde conclusies leidt en dat kan onschuldige mensen in grote problemen brengen. Bovendien bezorgt deze digitale heksenjacht politie en OM een hoop extra werk, nu mensen zijn bedreigd en mogelijk beveiliging nodig hebben. Tijd en aandacht die politie en OM liever besteden aan het uitzoeken wat op Mallorca precies is gebeurd en het voor de rechter brengen van de juiste personen.” Ook kunnen mensen zichzelf in de probleem brengen als zij op internet oproepen tot het aanpakken van de vermeende daders.