Struikelstenen in Bussum en Hilversum

HILVERSUM In Hilversum en Bussum worden de komende maand bij tien adressen bij elkaar 28 struikelstenen geplaatst ter nagedachtenis aan de Holocaust (Shoa). Eén van die stenen ligt klaar voor wethouder David Lopes Dias (1942).

De zogenoemde struikelstenen - oorspronkelijk heten zij ‘Stolpersteine’ - zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het gaat om kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen komen in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Een wandeling door een doodgewone straat verandert hierdoor opeens in een reis door de geschiedenis. In Hilversum verschenen zij eind 2007 voor het eerst in het straatbeeld.
De Stichting Instandhouding Joods Erfged ziet de stenen in feite als ‘kleine monumentjes’, ter herinnering aan burgers van deze gemeente die met onmetelijk geweld zijn weggevoerd en vermoord in de concentratiekampen van de nazi’s. Momenteel liggen er zo’n 400 struikelstenen in Hilversum. Daar komen binnenkort dus weer enkele stenen bij, onder meer voor oud-wethouder en verzetsstrijder David Lopes Dias. Hij overleed op 10 juli 1942 in concentratiekamp Mauthausen.

7 Struikelstenen


Fors minder besmettingen

HILVERSUM Het aantal positief geteste inwoners van 't Gooi en de Vechtstreek is de afgelopen week opnieuw fors gedaald: van 608 mensen in zeven dagen naar 299 inwoners. 

Dat meldt de GGD Gooi en Vechtstreek. De besmettingen komen vooral voor bij dertigers en veertigers, maar de aantallen zijn klein. Inmiddels zijn er al wel veel mensen gevaccineerd. 

5 Zonder afspraak