Vanaf 24 september is de centrumzijde van de tunnel afgesloten voor fietsers en voetgangers.
Vanaf 24 september is de centrumzijde van de tunnel afgesloten voor fietsers en voetgangers. Foto: Bastiaan Miché

Sloop is nodig om fietstunnel te kunnen verleggen

Naast inwoners en ondernemers baalt ook de gemeente als een stekker dat de fietstunnel onder het station later dichtgaat dan gepland.

Vervolg van de voorpagina

De gemeente bestempelt de vertraging als een tegenvaller. Tijdelijke afsluiting van de Interwijktunnel is wel nodig. Werkzaamheden aan de centrumzijde van het station moeten namelijk plaatsvinden in verband met de eerste klus van de metamorfose van het stationsgebied. De voormalige kelder van het GAK-gebouw moet worden gesloopt. Een klus die deze zomer was voorzien en waarvoor de gemeente 760.000 euro heeft gereserveerd. 

Maar de klus nu uitvoeren blijkt niet mogelijk. Vanwege geconstateerde bodemverontreiniging, die volgens de gemeente geen gevaar is voor mens en milieu, had het project al enige vertraging opgelopen. Daar komt nog eens bij dat de damwanden die nodig zijn om de GAK-kelder veilig te kunnen slopen pas vanaf medio oktober beschikbaar zijn. Bovendien is het noodzakelijk dat eerst de kop van de Interwijktunnel aan de centrumzijde verwijderd wordt”, aldus de gemeente. “Deze is bouwkundig verbonden met de GAK-kelder.”
In april werd bekend dat de GAK-kelder toch snel moest verdwijnen. De fietstunnel maakt onderdeel uit van de constructie van de kelder. “Dit betekent dat sloop nodig is om de fietstunnel te kunnen verleggen en daarmee voldoende ruimte te scheppen om de fietsenstalling onder het Stationsplein mogelijk te maken”, sprak het college van burgemeester en wethouders vier maanden terug over de noodzaak van de sloop.

Even kort de historie in: eind 2016 kocht de gemeente het GAK-gebouw voor 5 miljoen euro om de regie van de ontwikkeling op het Stationsplein in handen te krijgen. In 2018 volgde de sloop van het pand en een jaar later besloot de politiek de kelder te behouden, omdat deze mogelijk onderdeel zou kunnen zijn van de plannen. Dat blijkt niet het geval.
De planning is nu de sloop van de GAK-kelder voor het eind van het jaar af te ronden. De gemeente spant zich in om mogelijke hinder rond de sloop zoveel mogelijk te beperken. “Ik begrijp dat het vervelend is voor de fietsers en voetgangers dat de werkzaamheden pas na de vakantieperiode starten", geeft wethouder Arno Scheepers (Stationsplein), aan. "Daardoor kunnen zij tijdelijk geen gebruik maken van de Interwijktunnel. Gelukkig zijn Hilversum-Oost en het centrum nog goed bereikbaar via de Beatrixtunnel en via de kleine spoorbomen. De kleine spoorbomen is een drukke overgang. Daarom zetten we hier vanaf vrijdag 24 september tijdens spitsuren een verkeersregelaar in zodat voetgangers en fietsers hier veilig kunnen oversteken."

De ingang van de Interwijktunnel aan de kant van het Oosterspoorplein is nog wel open voor toegang tot de bewaakte NS-fietsenstalling en de fietsenmaker. Fietsers en voetgangers moeten dus een andere route gaan gebruiken vanaf 24 september. Het advies luidt om dan via de Beatrixtunnel te gaan of de kleine spoorbomen te gebruiken.