Hilversum BIJ1 ontbreekt bij verkiezingen

HILVERSUM Hilversum BIJ1 ontbreekt in maart 2022 op de kieslijst. Na lang beraad is besloten dat de partij niet deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. 

Dat komt enigszins onverwacht, want alles leek toch op deelname te wijzen. Zo heeft een aantal BIJ1ers de afgelopen periode meegedaan aan de cursus gemeentepolitiek in Hilversum/Wijdemeren. Daarnaast is de partij sinds juli 2019 met een afdeling actief in Hilversum. In de afgelopen twee jaar heeft de buitenparlementaire oppositie, zoals zij dat zelf omschrijft, al meerdere onderwerpen aangekaart in (politiek) Hilversum. Denk daarbij aan een bijeenkomst over etnisch profileren, schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de toename van daklozen en een presentatie van een actieplan om discriminatie te bestrijden.

In een interview met deze krant leggen Sherida Halatoe en Rebekka Timmer van Hilversum BIJ1 de keuze uit. De keuze is gevallen op het bedrijven van nieuwe politiek. Daarin is een plek in de Hilversumse gemeenteraad niet noodzakelijk. "De raad is een middel en geen doel op zich. Het gaat zeker niet alleen over in de gemeenteraad zitten en dan gecorrumpeerd worden door de mores", merkt Timmer op. De partij denkt hier de meeste invloed te kunnen uitoefenen door het activisme te vergroten en Hilversummers bijeen te brengen. 

Lees op Extra: 'Dat betekent niet dat ze niets van ons gaan horen'


Zondag weer regionale Indiƫ-herdenking

HILVERSUM Inmiddels al enkele jaren stevig ingebed: de jaarlijkse Indiƫ-herdenking op de Noorderbegraafplaats aan de Laan 1940-1945. Komende zondag vindt deze herdenking weer plaats.

Bij het Indische monument op de Hilversumse begraafplaats staan belangstellenden op 15 augustus opnieuw stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap-periode. Om 15.00 uur begint het programma. Namens de Gooi en Vechtstreek houdt de Larense burgemeester Nanning Mol een toespraak.