Oud-wethouder Jan Rensen (71) overleden

HILVERSUM De man met de voor velen bekende basstem is niet meer. Jan Rensen, oud-raadslid namens de Partij van de Arbeid en voormalig wethouder, is deze week plotseling op 71-jarige leeftijd overleden.

Rensen, van oudsher journalist en columnist, kwam in 2002 in de gemeenteraad. Vier jaar later, toen de PvdA negen zetels haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen, werd hij wethouder. In zijn portefeuille had hij toen Economie, Toerisme en Media. Hij wordt wel gezien als de eerste mediawethouder van Hilversum en als de man die het wijkbeleid heeft geïntroduceerd. Van 2010 tot en met 2014 trad hij opnieuw toe tot het college. Toen was hij als wethouder onder meer verantwoordelijk voor Wonen en Economische Zaken.

In een in memoriam op de website van de PvdA Hilversum noemt huidig fractievoorzitter Femke van Drooge hem een echte PvdA'er. "Sociaaldemocraten – it takes one to know one – zijn wel vaker ‘lastige mensen’. Zoveel passie, hart voor mensen en voor rechtvaardigheid, zoveel strijdlust. Dat gaat, niet verrassend, vaak ook samen met koppigheid, eigenwijsheid, en soms met een manier van ‘zeggen waar het op staat’ die behoorlijk confronterend kan zijn. En Jan Rensen: nou, laten we zeggen dat hij een rasechte sociaaldemocraat was", zo schrijft zij.


'Zeer beperkt gebruik van bevoegdheden'

Vervolg van de voorpagina

De politie heeft meer bevoegdheden. Denk daarbij aan fouilleren en het doorzoeken van bagage en voertuigen. “Ik wil u meegeven dat de politie tot nu toe zeer beperkt gebruik heeft gemaakt van de extra bevoegdheden, omdat hiertoe geen aanleiding was", aldus de waarnemend burgemeester.
Wat nog opvalt, is de timing van deze mededeling aan de politiek. Uit Aptroots briefje blijkt dat de eerste termijn verstreek op zondag 15 augustus. Vier dagen later, donderdag 19 augustus, maakt hij bekend dat er een nieuwe termijn aan vast wordt geplakt. De nieuwe aanwijzing is overigens wel voor het verstrijken van de deadline vastgesteld. Dat heeft de officier van justitie op vrijdag 13 augustus gedaan. Dat blijkt uit het artikel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).