Al skatend en steppend werd het Boost je Zomer-project afgesloten.
Al skatend en steppend werd het Boost je Zomer-project afgesloten. Foto: gemeente Hilversum

Jeugdige doelgroep wel bereikt, lage opkomst sportief zomerproject

Op papier oogde het goed. In de praktijk viel het tegen, al vindt de gemeente dat er wel sprake is van enthousiasme over Boost je Zomer.

HILVERSUM De jongeren die meededen aan de activiteiten van Boost je Zomer waren enthousiast, zo stelt de gemeente in een terugblik op het sportieve project. Bij tijd en wijle was de opkomst laag. Dat erkennen ze in het raadhuis. Dat heeft onder andere te maken met een kleine misrekening.

In het voorjaar is in samenspraak met Hilversumse jongeren een programma in elkaar getimmerd. Het idee was om zes weken lang twee keer in de week aansprekende activiteiten aan te bieden aan jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Zo konden zij lekker bewegen en tegelijkertijd anderen ontmoeten. Na die zware coronaperiode was daar behoefte aan. Het aanbod varieerde van kickboksen en pannaknock-out tot knotshockey en archery tag. Vorige week donderdag was de afsluiting van het zomerse project in de Oude Haven. Daar konden jongeren onder begeleiding leren skaten en steppen of meedoen aan een hiphopclinic.

Wat bij het opstellen van Boost je Zomer nog te niet voorzien was, was dat de wereld er qua coronaregels anders uit zou zien. Nu kan er al veel meer. Dat is volgens de gemeente de grootste factor die heeft meegespeeld bij de beperkte opkomst. Bij een bezoek aan een van de activiteiten begin augustus van deze kant meldde Sanne Meerman van Team Sport Service 't Gooi uit Vianen dat het aantal aanmeldingen tegenviel. Soms was er niemand, waardoor activiteiten zijn geschrapt. In de tussentijd had de organisatie de drempel om mee te kunnen doen al verlaagd. Zo hoefden belangstellenden zich niet langer via de mail te melden of vooraf een appje te sturen.

Online-communicatiecampagne

Uit een analyse over de online-communicatiecampagne blijkt, volgens de gemeente, dat een groot deel van de doelgroep bereikt is. Ondanks het enthousiasme bij het kleine deel dat wel mee heeft gedaan, zijn de aanmeldingen en de opkomst van jongeren achtergebleven bij de verwachtingen. “De verklaring hiervoor wordt gezocht in het feit dat de coronawerkelijkheid na de gesprekken met jongeren dit voorjaar sterk veranderd is”, meldt de gemeente.

Dat heeft dan weer alles te maken met de versoepelde maatregelen. Er kan nu veel meer op het gebied van vrijetijdsbesteding en ontmoeting dan eerder dit jaar. “Dat geldt ook voor het vieren van vakantie buiten Hilversum. Jongerenwerkers en buurtsportcoaches bevestigen dat ook zij merken dat het daardoor veel rustiger is. Ook geven de samenwerkende partijen aan dat het activeren van jongeren in het algemeen een uitdaging is.

Kan nu veel meer op het gebied van vrijtijdsbesteding

Het Boost je Zomer-project is onderdeel van het actieplan Jeugd van de gemeente. Dit project heeft 10.000 euro gekost. Het gemeentelijke plan, uitvoering gaat door tot aan de zomer van 2022, is bedoeld om jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar te ondersteunen. Voor dit actieplan is 408.000 euro gereserveerd uit de covid-reserve. In de komende maanden gaat de gemeente hier een andere invulling aan geven.

Smoothie 

Afgelopen donderdag was er wel een goede opkomst. Dat zag ook wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg. Zij zag de jongeren mooie tricks uithalen en aan het einde van de rit konden zij nog met een gezonde smoothie met elkaar chillen. “Het is fijn dat jongeren na een lange, saaie coronaperiode nu weer samen dingen kunnen ondernemen”, stelt Walters. “Eerder dit jaar bleek in gesprekken met hen dat hier grote behoefte aan was. Daar hebben we met deze activiteiten op ingespeeld. We zijn erg blij met de enthousiaste reacties van de deelnemers.”

Lees het hele artikel bij ons op Extra