Afbeelding
Foto: Wereldwinkel Hilversum

Wereldwinkel Hilversum: niet meer zo activistisch, echter nog altijd relevant

Mensen

Het begon ooit in een actiecentrum aan de Ruitersweg en inmiddels is de Wereldwinkel Hilversum alweer bijna vijftien jaar een bekend gezicht in de Schoutenstraat. Komende zaterdag viert de progressief geïnspireerde commerciële en ideële onderneming haar vijftigjarig bestaan. “Zo lang wij het idee hebben dat wij ertoe doen, zullen wij dit voortzetten.”

Dat zegt voorzitter Wim de Weijer van Wereldwinkel Hilversum; een vereniging die bestaat uit zo’n dertig (vooral oudere) vrijwilligers maandagmorgen in de op dat moment gesloten winkel. Opvallend zijn de grotere toch vrij prijzige kunstwerken in de winkel. De bekende Boeddhabeelden, waarmee de wereldwinkel in het verleden toch vrij vol mee stond, behoren tot het verleden. En ook het eten en drinken is toch wel, aldus De Weijer, ‘een gepasseerd station’. “Dat hebben wij eigenlijk alleen nog voor de mensen die dat heel erg wensen.”

Het gesprek met De Weijer, nu zeven jaar voorzitter en voorheen de directeur van een basisschool, vindt plaats een uur voordat hij zijn personeel informeert over het aanstaande feestje van komende zater..