Eén op vijf mensen in regio is nog niet gevaccineerd

HILVERSUM Het Havenkwartier in Hilversum is momenteel de enige GGD-priklocatie in ‘t Gooi en de Vechtstreek waar mensen zich kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Nu steeds meer inwoners een of twee prikken hebben gehad, heeft de regionale GGD maandag ook de vaccinatielocatie in Huizen gesloten. 

Eerder deze maand ging het vaccinatiepaviljoen in Naarden al dicht. In totaal zijn in de Gooise vaccinatiepaviljoens tot nu toe ruim 360.000 prikken gezet, en 78 procent van de inwoners van de regio heeft de eerste vaccinatie gehaald. De GGD is echter nog niet klaar met vaccineren in de regio. De organisatie hoopt de voorlichting en vaccinatie de komende tijd laagdrempeliger te maken. Want hoewel de Gooise vaccinatiegraad hoger ligt dan het landelijk gemiddelde, zegt GGD-woordvoerder Jakolien Schreijenberg, heeft nog ongeveer één op de vijf mensen van 12 jaar of ouder geen eerste prik gehad.
Daarom wil de GGD voor die mensen zowel de voorlichting over de coronavaccinatie als de eerste prik laagdrempeliger maken. Dat laatste hopen zij te bereiken door vaccinatie zonder afspraak. Sinds augustus is het op de locatie in Hilversum al mogelijk om de eerste prik zonder afspraak te halen. Dat kon tot nu toe alleen overdag, maar nu ook op dinsdag en donderdag tot half tien ‘s avonds. Wel is de grote tent op het Havenkwartier voortaan dicht op vrijdag en zondag. Voor mensen die nog twijfelen over de vaccinatie of vragen hebben, is het mogelijk om zonder afspraak bij de locatie in Hilversum binnen te lopen voor een gesprek met een arts.
In sommige wijken in de regio blijft de vaccinatiegraad wat achter ten opzichte van de landelijke regionale cijfers. Samen met de gemeenten onderzoekt de GGD nu of er in die wijken behoefte is aan extra voorlichting. Ook wordt de behoefte aan zogenoemde pop-upvaccinatielocaties in de wijk verkend, om het vaccineren nog laagdrempeliger te maken.