In de herstelagenda is ook veel aandacht voor het centrum.
In de herstelagenda is ook veel aandacht voor het centrum. Foto: Bastiaan Miché

Corona Herstelagenda voor 'gezond en sterk Hilversum'

Met de ‘Corona Herstelagenda' wil de gemeente Hilversum inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners helpen bij het herstel van de coronacrisis.

HILVERSUM Steeds kwam de gemeente Hilversum het afgelopen anderhalf jaar met steun/gelden om slachtoffers van de coronacrisis bij te staan. Maar begin dit jaar vroeg de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders om een zogenaamde herstelagenda voor als de samenleving weer iets gewoner wordt. Die is er nu.

Met deze agenda stimuleert de gemeente gelijke kansen voor alle Hilversummers, stellen wethouders Karin Walters (financiën), Annette Wolthers (werk en inkomen) en Gerard Kuipers (cultuur). Ook de lokale economie wordt versterkt. En met de agenda, die gaat over de periode oktober 2021 tot oktober volgend jaar, wordt volgens het drietal ook een basis gelegd voor een ‘gezond en sterk Hilversum' voor de komende jaren. De gemeente investeert 1,6 miljoen euro. "Waar onze inspanningen tot voor kort gericht waren op het bestrijden van de directe gevolgen van de crisis, kijken we nu vooruit naar de toekomst", meent Walters. "We werken samen aan herstel met en voor onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Met als doel een gezond en sterk Hilversum.”
De drie wethouders constateren hierbij dat lang niet iedereen geraakt is door de coronacrisis. Wel is het zo, stelt Walters, dat de kansenongelijkheid door corona verder is toegenomen. "Het is vooral belangrijk dat de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze moeilijke tijden, weten hoe ze ons kunnen vinden", benadrukt Wolthers.

Sociaal en economisch

De hulp bij herstel is op twee gebieden van toepassing: op sociaal en op economisch gebied. Bij sociaal herstel gaat het om maatregelen over zorg, jeugd, onderwijs of armoede. Om kwetsbare Hilversummers beter te bereiken, wordt er extra ingezet op begeleiding in de wijk. Inwoners moeten daardoor sneller en beter passende hulp krijgen. Eén van de doelen uit de herstelagenda is om de bekendheid van beweegactiviteiten in de eigen wijk voor zowel voor jong als oud beter onder de aandacht te brengen. Hiervoor wordt een buurtsportcoach aangesteld die zich richt op deze doelgroepen.
Bij de economische maatregelen uit de agenda gaat het om de arbeidsmarkt, de lokale economie en cultuur. Bestaande initiatieven worden aangepast op de veranderde economie en op de verschuiving van werkgelegenheid binnen sectoren. De gemeente gaat tevens met partners in de stad werken aan een gebiedsagenda voor het centrum. Hierbij wordt gekeken naar de toekomst van het centrum, bijvoorbeeld op het gebied van leegstand en verdere vergroening- en verduurzaming. Daarnaast krijgt de digitalisering van het MKB een impuls.

Meer naar de wijken

Het komende jaar wordt ook een impuls gegeven aan de sport en cultuursector, door onder andere het doorzetten van de coronasteun van het Rijk. Dit is van belang voor het voortbestaan van culturele instellingen, sportclubs en verenigingen. Het geeft hen de tijd om zich te richten op herstel. Daarnaast zijn er door de beperkingen tijdens de lockdown in de cultuursector nieuwe digitale manieren gevonden om cultuur en kunst bij mensen te brengen, bijvoorbeeld door middel van ‘hybride' evenementen. "Cultuur gaan we inzetten om Hilversum zowel op sociaal als op economisch gebied gezonder en sterker te maken", aldus Kuipers.. "Wij vinden het belangrijk dat we samen met de culturele sector, buurtcoördinatoren en cultuurcoaches het culturele aanbod meer naar de wijken brengen. Door meerdere culturele evenementen per jaar in onze wijken te programmeren, zorgen we voor verbinding en ontmoeting in de wijk. Naast het vergroten van de leefbaarheid in de wijken, ondersteunen we hiermee ook de culturele sector die nog altijd in zwaar weer zit.”

Meer hierover op Gooieneembode.nl/extra