Hans Roos: "Het kennismakingsgesprek met burgemeester Broertjes kan ik mij nog goed herinneren.
Hans Roos: "Het kennismakingsgesprek met burgemeester Broertjes kan ik mij nog goed herinneren. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ooit keurmeester van vee en vlees, nu hét gezicht van Joods erfgoed

Mensen Zaterdagportret

Hij is in Hilversum vooral bekend als voorzitter van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek en zodoende een van de drijvende krachten achter het plaatsen van struikelstenen in Hilversum. Verder is Hans Roos het gezicht van de Joodse begraafplaats langs de Vreelandseweg. En juist over de instandhouding van dat laatste maakt de 68-jarige zich ernstige zorgen. “Juist ook vanwege de Hilversumse rol tijdens de Tweede Wereldoorlog is het extra belangrijk dat dit behouden blijft.”

Direct tijdens het gesprek heeft Roos toch wel opmerkelijk nieuws: hij woont namelijk niet meer in Hilversum, maar is recent verhuisd naar een boerderij in Drenthe. Eigenlijk komt hij alleen naar Hilversum voor het beheer van de begraafplaats, een lewaje (begrafenis) of het plaatsen van struikelstenen. “Dus nu ik niet meer hier woon, kunnen wij dit interview net zo goed stoppen”, grapt hij. 

En dan weer serieus: “Al jarenlang loop ik met het idee rond om landelijk te gaan wonen. Daarbij ging de voorkeur toch wel uit naar Drenthe. Ik heb Drents bloed in mijn lijf. Mijn opa en moeder komen uit Drenthe en na lang zoeken liepen wij (Roos en zijn partner Wilma zijn al 35 jaar samen, red.) per toeval tegen een boerderij aan. Uit 1890. Met mooie..