Dasselaar-, Erfgooiers-, Van Dijk- en Verschurestraat.
Dasselaar-, Erfgooiers-, Van Dijk- en Verschurestraat. Foto: Luuk Kramer fotografie

Zevende Hilversumse architectuurprijs

HILVERSUM Wat is het mooiste Hilversumse bouwwerk van de afgelopen twee jaar? Voor de zevende editie van de Hilversumse Architectuurprijzen zijn tien gebouwen genomineerd. Vorige week presenteerden wij al de eerste vijf, nu - in willekeurige volgorde - de genomineerden 6 tot en met 10. 

Dit jaar gaat het om bouwwerken die in 2019 en 2020 zijn opgeleverd. Alle architectenbureaus hebben hun nominatie geaccepteerd en dingen mee naar de prijzen. Uit deze tien heeft de vakjury inmiddels de winnaar gekozen van de vakprijs. Maar de publieksprijs wordt door de Hilversummers gekozen. Hierbij de laatste vijf genomineerden. Een uitgebreid overzicht (met alle genomineerden) staat op Gooieneembode.nl (zoek op 'architectuurprijs').
Dasselaarstraat, Erfgooiersstraat, Van Dijkstraat, Verschurestraat - Defesche van den Putte architectuur en stedenbouw
Bij deze appartemementen in Hilversum-Noord is een systematische planopzet ontwikkeld die uitgaat van het zo rationeel mogelijk ordenen van woningtypen en bouwstructuren, met een galerijontsluiting voor alle appartementen op de verdiepingen en met een eigen voordeur voor de appartementen op de begane grond. Op deze manier is de ambitie verwezenlijkt om een plan te maken met sociale huurwoningen dat recht doet aan de aard en kwaliteit van de bestaande context en dat ruimte biedt aan een gevarieerd woningprogramma.

Badhuislaan 15  Hilversum, Architectenbureau Kwa
Het gebouw aan de Badhuislaan is van zwembad/badhuis tot elf eigentijdse woningen en parkeergarage getransformeerd. De gevels zijn zo veel mogelijk naar de oorspronkelijke situatie van het badhuis gemaakt. Het interieur van de nieuwe woningen is eigentijds, maar toch is het karakter van het badhuis overal aanwezig.

Moderne schuurwoning Annie M.G. Schmidtstraat, Robin de Pagter/Finnhouse Houtbouw BV
Waar een houten (schuur)woning doorgaans wordt gerealiseerd in een overwegend landelijke omgeving, is hier sprake van een compacte kavel met een stedelijk karakter. De kracht van het ontwerp ligt in de variatie: open ruimtes tegenover geborgen plekjes, licht tegenover donker en zachte materialen tegenover hardere. Deze variatie geeft het ontwerp een aangename, stedelijke uitstraling.

Bachlaan 32, Engel Architecten
Aan de rand van Trompenberg is een moderne doch tijdloze woning gerealiseerd die naadloos op zijn directe omgeving aansluit. De woning bestaat uit een tweetal volumes die in elkaar verweven zijn, maar wel als individuele massa's leesbaar blijven. De positie van de woning is afgestemd op aanwezige bomen op de kavel. Alles met een knipoog naar Dudok.

Hilversumsche Golf Club - Clubhuis: Rappange & Partners Architecten, Nieuwbouw: Oomen Ontwerpt & Bastiaan Jongerius Architecten, Interieur: Oomen Ontwerpt
De Hilversumsche Golf Club heeft een lange historie met clubhuizen. Nu is het originele clubhuis iets verlengd zodat een tweede veranda kon worden toegevoegd en biedt plaats aan de grote clubzaal met bar en keuken, een haardkamer en een commissiekamer. De rieten kap met drie verschillende hoogtes, de karakteristieke schoorsteen en grote erker zijn teruggebracht. Vanaf de baan is het historische beeld haast ongewijzigd.

Badhuislaan 15.
Schuurwoning Annie M.G. Schmidtstraat.
Bachlaan 32.
Hilversumsche Golf Club - Clubhuis.