Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Einde van een tijdperk: Supermarkt Jan Jongerius sluit deuren definitief

Bedrijven

Het waren 61 geweldige jaren, zegt Marcel Jongerius van de kleinschalige supermarkt in Hilversum-Zuid. De situatie is echter dusdanig veranderd dat doorgaan eigenlijk geen optie is. En dus gaat de super aan de Piet Heinstraat definitief dicht: zaterdag 27 november is de winkel voor het laatst open. 

De belangrijkste redenen voor de sluiting zijn de grote investeringen, zoals energiebesparende maatregelen en nieuwe automatisering, die noodzakelijk maar te duur zijn. Ook de coronaperiode heeft de supermarkt geen goed gedaan. Doordat de scholen en bedrijven ineens dicht waren, kon daar niet meer worden bezorgd. “Die coropariode had gigantische invloed”, vertelt Jongerius. “Er reden altijd vier auto’s op een maandag, nu nog maar één. Ik was 60 procent van mijn omzet kwijt. En die omzet komt nooit meer terug.”

Jan Jongerius kan toch wel worden beschouwd als een begrip in heel Hilversum. Het begon in 1960 als klein hoekwinkeltje en de melkwijk van vader Bertus Jongerius. In de loop der jaren groeide de zaak uit tot wat het nu is en kwamen ..