Leerlingen konden vragen stellen aan de burgemeester.
Leerlingen konden vragen stellen aan de burgemeester. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Is er een burgemeestersschool en moet je knap zijn om burgemeester te worden?

Cultureel

Flink wat vingers gaan de lucht in wanneer burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum aan de leerlingen van de Hilversumse Schoolvereniging (HSV) vraagt wie er burgemeester wil worden. Op de vraag van een van die kinderen of je ook knap moet zijn om burgemeester te worden, antwoordt de burgervader gekscherend ja. 

Broertjes is woensdagmorgen naar de Hilversumse basisschool gekomen om aan de 237 leerlingen iets te vertellen over zijn beroep. Aanleiding is de aftrap van de kinderboekenweek. Die begint officieel pas op woensdag 6 oktober, maar het thema dit jaar ‘Worden wat je wil’ is volgens de schoolleiding zo leuk dat werd besloten al een week eerder te starten.

En hoe mooi is het dan als de burgemeester langs wil komen. In de gymzaal staat de burgervader op het podium en mogen sommige kinderen om de beurt dat podium op om persoonlijk hun vraag te stellen. En die vragen zijn divers: ‘Word je als burgemeester geboren?’, ‘Is het leuk om burgemeester te zijn?, ‘Ben je de baas van de politie?’ of ‘Bestaat er een burgemeestersschool?’. En ja, Broertjes ..