Bill Knegt: 'Het is hier 'buiten gewoon, en binnen bijzonder'.'
Bill Knegt: 'Het is hier 'buiten gewoon, en binnen bijzonder'.' Foto: Bastiaan Miché

Biljart- en dartcentrum De Haven moet gaan bruisen

HILVERSUM Ze waren al in heel wat Hilversumse cafés werkzaam, maar nu zijn Karin en Bill Knegt het gezicht van het horecagedeelte binnen Biljart- en dartcentrum De Haven aan de Vaartweg. "Iedereen die hier voor het eerst binnenkomt is positief verrast. Het is hier buiten gewoon, en binnen bijzonder."

Bill Knegt maakt deze opmerking met een knipoog. Hij voelt zich thuis in het onderkomen boven Volkershout. Wie het pand betreedt, wandelt direct een trap op naar boven en treft eerst een ruimte met een ruime bar, een biljarttafel en twee dartborden aan de muur. In de ruimte daarachter staan nog eens zes biljarttafels waaronder twee (wat grotere) matchtafels.
De in Hilversum geboren en getogen Karin en Bill Knegt zijn al flink wat jaartjes met elkaar getrouwd en leerden elkaar ook kennen via de biljartsport. En hoewel biljarten toch wel wordt beschouwd als 'een mannending', zoals Bill verwoordt, is vooral Karin nog actief. "Ze slacht me af", lacht Bill,."Ze speelt een klasse hoger dan ik. Overigens is er door Therese Klompenhouwer (de beste carambolebiljartster, red.) wel wat veranderd. Zij is echt een ambassadrice en je ziet dat steeds meer dames de biljartsport beoefenen."
Inmiddels bestaat het biljart- en dartcentrum alweer 45 jaar. De broers van Bill zijn het destijds gestart. Met name Gonny en Kees van de Pol hebben de zaak echt op de kaart gezet. Daarna heeft biljartvereniging Het Gooi het gerund. En nu zijn Bill en Karin aan de beurt. Zij willen vooral dat er weer reuring ontstaat. "Het leuke aan biljarten is de combinatie van de gezelligheid van een biertje met het fanatisme van het biljarten", vertelt Bill.

Het probleem is al wel dat de sport nauwelijks jongere mensen trekt. "De jeugd vindt het niks", vertelt Karin. "In Brabant heb je nog wel jeugdteams, in Hilversum vroeger ook, maar nu al jaren niet meer. Het heeft ook een oubollig imago. Maar dat is het helemaal niet, het is juist heel berekenend. En vroeger moest je ook altijd stil zijn tijdens het biljarten. Ook dat is allang niet meer zo."
De Hilversummers hopen dat vooral mensen uit de omgeving de weg naar het biljart- en dartcentrum weten te vinden. Ook mensen die een feestje willen organiseren of gewoon een potje willen biljarten of darten kunnen altijd langskomen. Binnenkort, op zaterdag 9 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur, is er een speciale inloopdag. Biljart- en dartcentrum De Haven is gevestigd aan de Vaartweg 43C in Hilversum en is open van maandag tot en met vrijdag vanaf 18.30 uur. Op woensdag en zaterdag is de zaak al open vanaf 13.00 uur. Voor meer informatie bel 06-52559306.